Home » D:News » Cum funcţionează aspirina şi alte soluţii neconvenţionale ce reuşesc să menţină florile proaspete?

Cum funcţionează aspirina şi alte soluţii neconvenţionale ce reuşesc să menţină florile proaspete?

Cum funcţionează aspirina şi alte soluţii neconvenţionale ce reuşesc să menţină florile proaspete?
Publicat: 15.08.2013
Pentru a prelungi viaţa florilor proaspăt tăiate, florarii recomandă folosirea diferitor conservanţi comercializaţi în magazinele de specialitate.

Aceşti aditivi funcţionează prin mecanisme multiple: oferă hrană sub formă de zahăr, combat dezvoltarea microorganismelor dăunătoare şi permit plantei să absoarbă mai eficient substanţele nutritive prin creşterea acidităţii apei (scăzându-i pH-ul).

Cel mai probabil aţi auzit şi de numeroase soluţii „băbeşti” care oferă aceleaşi beneficii, printre care amestecuri de apă ce conţin monede de cupru, aspirină, votcă, zahăr, 7-Up sau clor şi care imită efectele conservanţilor profesionişti. Totuşi, funcţionează cu adevărat aceste metode?

Un mit foarte răspândit în SUA – cel al monedelor de cupru – este fals: acestea nu prelungesc viaţa florilor. Deşi cuprul este un fungicid, cuprul din monede nu este solubil, explică Terril Nell, un specialist în horticultură de la Universitatea Florida.

În ceea ce priveşte aspirina, substanţă despre care unii cred că poate scădea pH-ul apei şi extinde durata de viaţă a florilor, situaţia este incertă. Unele studii au identificat beneficii atunci când a fost folosită aspirină pisată, pe când altele cercetări nu au obţinut acest rezultat.

Conform specialiştilor de la University of Massachusetts Amherst (UMA), alte ingrediente disponibile în casele noastre pot ajuta la menţinerea florilor proaspete dacă sunt folosite împreună.

O soluţie cu zahăr va oferi hrană plantei, însă totodată va stimula dezvoltarea microbilor. De aceea, puteţi adăuga puţin clor în soluţie pentru a controla populaţia microbiană şi puţin acid citric pentru a scădea nivelul pH-ului soluţiei.

Sucurile pe bază de lămâie, precum 7-Up şi Sprite, pot face apa pentru flori atât acidică, cât şi zaharată, explică Susan Han, un specialist de la UMA. Han recomandă conceperea unei soluţii compuse dintr-o parte suc şi trei părţi apă, alături de câteva picături de clor (care va ucide microbii).

De asemenea, votca poate ajuta la conservarea florilor proaspăt tăiate. De multe ori, lumea afirmă că votca ajută datorită proprietăţilor sale antimicrobiene, însă această băutură alcoolică are un efect diferit, explică John Dole, un specialist în horticultură de la North Carolina State University.

Atunci când adăugaţi câteva picături de votcă în apa din vază, acestea amână ofilirea florilor prin inhibarea producţiei de etilenă, un gaz de coacere pe care îl emit plantele.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase