Home » D:News » De ce sunt strugurii o ameninţare puţin cunoscută la adresa vieţii câinilor?

De ce sunt strugurii o ameninţare puţin cunoscută la adresa vieţii câinilor?

De ce sunt strugurii o ameninţare puţin cunoscută la adresa vieţii câinilor?
Publicat: 25.08.2013
Sunt mici şi dulci, motiv pentru care pot părea inofensivi. Cu toate acestea, din motive misterioase, strugurii pot fi fatali în cazul în care sunt consumaţi de câini.

În ultimii ani, mai mulţi doctori veterinari şi proprietari de câini au observat că strugurii şi stafidele pot provoca unor câini insuficienţă renală fatală. Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă de ce consumul de struguri provoacă această reacţie, însă continuă să investigheze pentru a descoperi cauza problemei.

Câinii care consumă struguri vomită, de regulă, la câteva ore după ce i-au mâncat. De asemenea, printre simptome se mai numără diareea, durerea abdominală, o stare letargică şi apetit redus. Totodată, aceşti câini urinează foarte puţin sau deloc, ca urmare a efectului pe care strugurii îl au asupra rinichilor lor.

Chiar şi o cantitate redusă de struguri poate provoca o reacţie serioasă, astfel că este nevoie de tratament imediat în cazul în care câinele dumneavoastră a mâncat struguri sau stafide. Dacă ştiţi că patrupedul dumneavoastră a consumat struguri sau stafide şi nu a vomitat, îl puteţi face să vomite cu ajutorul peroxidului de hidrogen. Indiferent dacă vomită sau nu, este nevoie să vă prezentaţi de urgenţă la cabinetul veterinar, unde specialiştii pot apela la mai multe tratamente, printre care folosirea cărbunelui activ, a tratamentului intravenos cu fluide şi a dializei. Chiar şi cu tratament, însă, unii câini nu supravieţuiesc.

Reacţiile adverse pot avea loc indiferent de rasa sau de dimensiunile câinilor, însă doctorii veterinari nu ştiu încă de ce anumiţi câini nu par să aibă vreo reacţie în urma consumului de struguri. Specialiştii recomandă să nu riscaţi şi să aveţi grijă ca prietenul dumneavoastră cel mai bun să nu consume struguri sau stafide.

Surse: LiveScience, Merck, ASPCA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase