Home » D:News » Ce se întâmplă în creierul celor care iau cocaină?

Ce se întâmplă în creierul celor care iau cocaină?

Ce se întâmplă în creierul celor care iau cocaină?
Publicat: 27.08.2013
Aportul de cocaină poate schimba în doar câteva ore structura creierului, un proces ce ar putea reprezenta, cred cercetătorii, primul pas spre dezvoltarea dependenţei.

Teste pe animale de laborator arată că, la puţin timp după administrarea drogului, în creier încep să crească noi formaţiuni asociate cu învăţarea şi memoria, iar şoarecii la care aceste schimbări erau mai pronunţate aveau o preferinţă mai marcată pentru cocaină.

Cercetătorii de la Universitatea California – Berkeley şi UC – San Francisco, care au publicat rezultatele studiului lor în jurnalul Nature Neuroscience, consideră că acest proces ilustrează modul în care creierul „învaţă dependenţa” de drog.

Cercetătorii au studiat micile proeminenţe, denumite spini dendritici, ale unor celulel cerebrale; aceşti spini dendritici sunt implicaţi în formarea amintirilor.

Un rol important în dezvoltarea dependenţei îl are locul sau mediul în care este administrat drogul

În experimente, şoarecilor li s-a permis să exploreze liber două compartimente (camere) diferite, fiecare având un miros şi o textură a suprafeţei diferită de ale celuilalt. 

Odată ce şoarecii îşi alegeau camera preferată, li se injecta cocaină în cealaltă cameră.

Creierele şoarecilor vii au fost apoi studiate cu ajutorul unui tip special de microscop cu laser, pentru a vizualiza spinii dendritici.

Şoarecilor cărora li se injectase cocaină produceau mai mulţi spini dendritici, comparativ cu cei cărora li se injectase doar apă (grupul de control) , indicând faptul că drogul favorizează formarea amintirilor. Deosebirile puteau fi observate deja la două ore după prima injecţie.

În concluzie, cocaina induce formarea rapidă de noi spini dendritici şi, cu cât şoarecii dezvoltau mai multe astfel de formaţiuni, cu atât mai repede creoerul lor „învăţa” despre drog.

Aceste descoperiri ar putea explica un mecanism al dependenţei, lămurind modul în care administrarea drogului stimulează căutarea unor noi experienţe viitoare de acelaşi fel. 

Schimbările pe care drogul le produce în creier ar putea explica modul în care datele pe care creierul le deţine despre drog pot ajunge să domine procesul de luare a deciziilor de către utilizatorii umani, conducând astfel la instalarea dependenţei.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase