Home » D:News » De ce nu ar trebui să speli puiul înainte să îl prepari? (VIDEO)

De ce nu ar trebui să speli puiul înainte să îl prepari? (VIDEO)

De ce nu ar trebui să speli puiul înainte să îl prepari? (VIDEO)
Publicat: 28.08.2013
Credeţi că dacă spălaţi carnea de pui înainte de a o găti înlăturaţi bacteriile? Ei bine, specialiştii vin să vă avertizeze că procedaţi greşit. În loc să vă protejaţi de patogeni, vă expuneţi şi mai mult la ei.

„Din punct de vedere ştiinţific nu există niciun motiv pentru care să credem că este mai sigur să spălăm puiul înainte de a-l găti. De fapt, este mai puţin sigur dacă facem asta”, susţine cercetătoarea Jennifer Quinlan de la Universitatea Drexel.  

Spălatul puiului creşte şansele de a împrăştia patogenii în toată bucătăria. În categoria acestor patogeni se încadrează Salmonella şi Campylobacter. Specialiştii se estimează că împreună, aceşti doi patogeni cauzează anual 1,9 milioane de cazuri de îmbolnăviri, numai în SUA. 

Unele studii sugerează că bacteriile pot zbura şi la un metru depărtare de locul în care este spălată carnea, chiar dacă noi nu observăm acest lucru.

Aşadar, dacă aceste informaţii date de oamenii de ştiinţă nu v-au pus pe gânduri, poate că animaţia de mai jos vă va explica mai bine la ce vă expuneţi.  

Ce trebuie să facem pentru a distruge bacteriile de pe carne?

Tot ce trebuie să facem este să facem este să gătim carnea bine (carnea de pui ar trebui să atingă o temperatură internă de 74 de grade Celsius atunci când este gătită). De asemenea, nu trebuie să uităm să curăţăm bine tacâmurile şi suprafaţa pe care lucrăm. 

În SUA aproximativ 90% dintre oameni spală puiul înainte de a-l găti, iar statisticile artă că practica este ceva mai accentuată în rândul minorităţilor. Cercetătoarea Jennifer Quinlan se aşteptă ca mulţi oameni să continue să spele puiul chiar şi după ce află de pericolul la care se expun. Mulţi oameni, explică Quinlan, susţin că recurg la spălarea puiului deoarece găsesc că acesta este lipicios. „Însă, dacă puiul este lipicios, atunci înseamnă că ceva nu este în regulă cu el”, a adăugat aceasta. 

Sursa: NPR
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase