Home » D:News » De ce au murit sute de delfini în ultima lună? Cercetătorii au descifrat misterul

De ce au murit sute de delfini în ultima lună? Cercetătorii au descifrat misterul

De ce au murit sute de delfini în ultima lună? Cercetătorii au descifrat misterul
Publicat: 29.08.2013
Un virus similar pojarului este suspectat de moartea a sute de delfini în ultima lună, au anunţat autorităţile americane.

Cunoscut sub numele de „morbillivirus”, acesta infectează plămânii şi creierul şi provoacă pneumonie şi comportamente ciudate, provocând de foarte multe ori decesul delfinilor, anunţă experţii de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Epidemia a ucis 333 de delfini din Oceanul Atlantic începând cu luna iulie, iar autorităţile avertizează că virusul ar putea continua să se răspândească timp de un an, fiind posibil să depăşească în gravitate ultima epidemie majoră, ce a avut loc acum 25 de ani şi a ucis 740 de animale.

„Am declarat o epidemie de morbillivirus”, a anunţat Teri Rowles, specialist implicat în programul Fisheries Marine Mammal Health and Stranding Response din cadrul NOAA.

Din cei 33 de delfini testaţi până acum, în cazul a 32 a fost obţinută confirmarea că suferă sau mor din cauza morbillivirus, ce provoacă leziuni pe piele, gură, articulaţii şi plămâni.

Rowles afirmă că numărul deceselor ar putea fi mai mare decât în cazul epidemiei de morbillivirus din 1987-1988, ce s-a întins din New York până în Florida, fiind ultima problemă majoră de acest tip înregistrată pe coasta de est a SUA.

„Ne aşteptăm ca în cazul în care această epidemie va avea aceeaşi traiectoria ca cea din ’87-’88 să fie înregistrate mai multe decese şi ca virusul să se răspândească mai la sud, epidemia urmând să continue până în primăvara lui 2014”, a declarat specialista.

În vara aceasta, specialiştii au descoperit că pe plajele de pe coasta de est a SUA au fost descoperiţi de 9 ori mai mulţi delfini decât de obicei. Majoritatea delfinilor erau deja morţi atunci când ajungeau pe plajă.

Virusurile din aceeaşi familie pot provoca pojar oamenilor, boala Carré la câini şi lupi şi pestă bovină la vite. Virusul se răspândeşte, de regulă, între animalele aflate în contact apropiat.

Deşi este neclar ce a provocat această epidemie, oamenii de ştiinţă cred că anumite creaturi ale oceanelor au o imunitate naturală la morbillivirus, iar altele nu au. Atunci când aceste două populaţii intră în contact, animalele mai slabe pot avea parte de îmbolnăviri în serie şi de decese.

„Principala ipoteză este că delfinii de pe coasta de est pur şi simplu nu au reacţia imunitară necesară pentru a lupta împotriva acestui virus”, a comentat Stephanie Venn-Watson de la National Marine Mammal Foundation.

Pe coasta atlantică a SUA există patru populaţii distincte de delfini, dintre care 22.000 care trăiesc aproape de ţărm şi 82.000 care trăiesc în ape mai adânci. „Una dintre provocări este identificarea populaţiei afectate de această boală”, a comentat Lance Garrison de la Southeast Fisheries Science Center.

Experţii afirmă că nu există nicio metodă prin care să poată fi oprită răspândirea virusului în rândul delfinilor ce trăiesc în sălbăticie.

Cu toate acestea, specialiştii afirmă că este improbabil ca boala să se răspândească la oameni.

„Toate morbillivirusurile descoperite până acum infectează un număr redus de specii înrudite”, explică Jerry Saliki, virolog în cadrul Universităţii Georgia.

„Până acum nu avem niciun motiv să credem că acest virus ar putea afecta oamenii, dată fiind distanţa dintre mamiferele marine şi oamenii”, a mai spus specialistul.

Până acum, în 2013 au fost descoperiţi 488 de delfini pe coasta de est a SUA, faţă de 167 anul trecut, a anunţat NOAA.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase