Home » D:News » Oare unde se „plimbă” rechinii? O nouă hartă interactivă ne permite să urmărim fiecare mişcare a acestor creaturi marine

Oare unde se „plimbă” rechinii? O nouă hartă interactivă ne permite să urmărim fiecare mişcare a acestor creaturi marine

Oare unde se „plimbă” rechinii? O nouă hartă interactivă ne permite să urmărim fiecare mişcare a acestor creaturi marine
Publicat: 30.08.2013
Graţie unui proiect ambiţios, acum toată lumea poate să urmărească online fiecare mişcare realizată de 47 de rechini.

Rechinii au fost „echipaţi” cu senzori care le permit oamenilor de ştiinţă să identifice cu acurateţe locaţia fiecăruia dintre ei. Toate aceste date sunt introduse pe site-ul OCEARCH Global Tracker pentru a ne permite nouă să vedem în timp real zonele în care înoată animalele. 

Dacă veţi vizita site-ul proiectului veţi vedea că fiecare punct colorat de pe hartă reprezintă câte un rechin, iar dacă veţi da click pe aceste puncte veţi afla informaţii despre animale, precum numele sau ruta pe care a avut-o de la începutul proiectului şi până acum. 

Biologul marin Nick Whitney susţine că programul colectează aproximativ 100 observaţii pe secundă, adică aproximativ 8,5 milioane pe zi. „Este fenomenal. Secundă după secundă putem urmări fiecare mişcare, fiecare schimbare a posturii”, a explicat Whitney.

De exemplu, dacă alegem din colţul din stânga al site-ului să o urmărim pe Mary Lee, o femelă de rechin din specia marele alb care are o lungime de aproximativ 5 metri şi care cântăreşte 1567 de kilograme. Din septembrie anul trecut, Mary Lee s-a deplasat pe toată lungimea coastei de est a Statelor Unite, înotând foarte aproape de coastă. De fapt, ea s-a apropiat atât de mult de uscat încât oamenii de ştiinţă care o urmăresc au anunţat autorităţile din Florida. De asemenea, datele au arătat şi că Mary Lee a înotat până în apropierea Insulelor Bermude, iar oamenii de ştiinţă bănuiesc că acesta este un comportament des întâlnit în rândul indivizilor din această specie. 

„Probabil că rechinii fac asta de milioane de ani. Acum învăţăm lucruri pe care acum 10 ani nici nu visam să le aflăm”, a mai explicat Whitney. 

Sursa: The Verge
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase