Home » D:News » Eclipsă de Soare văzută de pe Marte: cele mai bune fotografii realizate până în prezent

Eclipsă de Soare văzută de pe Marte: cele mai bune fotografii realizate până în prezent

Eclipsă de Soare văzută de pe Marte: cele mai bune fotografii realizate până în prezent
Publicat: 30.08.2013
Roverul marţian Curiosity a surprins cele mai clare imagini de până acum ale unei eclipse de Soare, aşa cum apare aceasta văzută de pe Planeta Roşie: una dintre „lunile” lui Marte a trecut prin faţa Soarelui la data de 17 august 2013.

Phobos, cea mai mare dintre cele două „luni” (sateliţi naturali) ale lui Marte, a acoperit o bună parte din discul solar, realizând „lucrul cel mai apropiat de o eclipsă totală de Soare, pe care îl poţi vedea de pe Marte”, după expresia lui Mark Lemmon de la Texas A&M University, unul dintre cercetătorii care se ocupă de instrumentul optic Mastcam, de la bordul lui Curiosity.

După cum a explicat specialistul, evenimentul a avut loc în apropierea amiezei, în dreptul locului în care se află Curiosity, Phobos găsindu-se astfel mai aproape ca oricând de rover, ceea ce explică de ce aceste imagini sunt atât de clare. 

Phobos nu acoperă complet discul solar, aşa că evenimentul astronomic petrecut poate fi descris drept o eclipsă inelară.

Phobos are doar 22 km în diametru, iar celălalt satelit marţian, Deimos, este şi mai mic. Mulţi astronomi cred că aceste două corpuri cereşti sunt asteroizi capturaţi de câmpul gravitaţional al planetei Marte şi este posibil ca acelaşi câmp gravitaţional să distrugă Phobos, poate în următoarele10-15 milioane de ani.

Deşi atât de mic, Phobos a acoperit mult din discul Soarelui – un efect explicat prin faptul orbitează aproape de Marte, la doar 6000 km de suprafaţa planetei. (Pentru comparaţie, Luna orbitează faţă de Pământ la o distanţă medie de 384.000 km).

„Este de departe cea mai detaliată imagine a tranzitului unei luni marţiene şi este utilă în mod special deoarece este vorba de o eclipsă inelară”, spune Mark Lemmon. Observaţiile realizate cu acest prilej îi vor ajuta pe astronomi să afle informaţii noi despre cei doi sateliţi  naturali ai planetei Marte. 

Sursa: Live Science / Credit foto: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M Univ.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase