Home » D:News » O peşteră unică în România, formată în rocă vulcanică acum 5 milioane ani, devine accesibilă publicului

O peşteră unică în România, formată în rocă vulcanică acum 5 milioane ani, devine accesibilă publicului

O peşteră unică în România, formată în rocă vulcanică acum 5 milioane ani, devine accesibilă publicului
Publicat: 03.09.2013
Un traseu turistic către peştera "Căsoaia lui Ladaş" de pe Valea Mureşului, formată în rocă vulcanică în perioada Pliocenului, în urmă cu peste 5 milioane de ani, va fi inaugurat astăzi de reprezentanţii Salvamont Salvaspeo din Târgu Mureş.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Salvaspeo din Târgu Mureş, Kovacs Robert, inaugurarea traseului turistic către peştera „Căsoaia lui Ladaş”, de pe Valea Mureşului, va avea loc astăzi, în prezenţa reprezentanţilor Salvaspeo, ai Consiliului Judeţean Mureş şi ai Asociaţiei „Natura 2000”.

Acest traseu turistic este deosebit, fiindcă turiştii pot accesa o peşteră de mulaj care este unică în România, fiind o peşteră în rocă vulcanică„, se precizează în comunicat.

În urmă cu doi ani, Kovacs Robert declara, într-o conferinţă de presă, că „peşterile de mulaj” din Defileul Topliţa-Deda, formate în perioada Pliocenului, adică în urmă cu peste 5 milioane de ani, sunt rare în lume şi se intenţionează amenajarea unora dintre acestea, pentru a fi deschise în scop turistic.

„Sunt peşteri care s-au format în rocă vulcanică, lava s-a scurs pe pădurea respectivă, trunchiurile copacilor au fost prinse în lavă şi după un timp apa le-a scos din rocă”, spunea Kovacs.

Potrivit acestuia, turiştii ar putea vizita „peşterile de mulaj” în cadrul unor programe turistice de două-trei zile, care să includă şi plimbări pe munte şi rafting pe râul Mureş.

„În Valea Mureşului se află mai multe peşteri de mulaj unice în România şi am vrea să deschidem două peşteri, lucru benefic pentru turismul de pe Valea Mureşului. Acestea sunt situate între Deda Bistra şi Stânceni şi sunt peşteri protejate de Federaţia Română de Speologie”, declara atunci Kovacs.

Kovacs mai spunea la acea vreme că astfel de peşteri mai există în Japonia, în Insulele Hawaii, deţinute de Statele Unite, iar până în 2010, când au fost descoperite şi în Slovacia şi Ungaria, s-a crezut că România este unica ţară din Europa unde există aşa ceva.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase