Home » D:News » Cum poţi să controlezi un câine de la distanţă, folosind doar telefonul? Cercetătorii au conceput o metodă

Cum poţi să controlezi un câine de la distanţă, folosind doar telefonul? Cercetătorii au conceput o metodă

Cum poţi să controlezi un câine de la distanţă, folosind doar telefonul? Cercetătorii au conceput o metodă
Publicat: 04.09.2013
„Cel mai bun prieten” al omului poate efectua numeroase trucuri la comanda stăpânului, mulţi câini fiind capabili să se rostogolească la comandă sau să „dea noroc” cu un om. O echipă de cercetători americani doreşte să extindă aceste abilităţi, ei întrebându-se „cum ar fi dacă ai putea să controlezi câinele de la distanţă cu o telecomandă, cu un smartphone sau chiar fără mâini?”.

Jeff Miller şi David Bevly, doi membri ai departamentului de Inginerie Mecanică din cadrul Universităţii Auburn, au conceput un sistem care permite exact acest lucru, acesta fiind detaliat în cel mai nou număr al jurnalului International Journal of Modelling, Identification and Control.

Cei doi cercetători au conceput un „costum de control” dotat cu un microprocesor, un radio wireless, un receptor GPS şi un sistem de ghidare care permite controlarea câinelui cu ajutorul unui modul de comandă ce poate vibra şi genera diferite  tonuri. Testele efectuate de cei doi profesori atât în medii structurate, cât şi în medii nestructurate, au arătat că sistemul permite obţinerea unui grad de obedienţă de până la 98%.

Cercetătorii afirmă că acest sistem nu este util doar stăpânilor leneşi, care nu vor să depună efort pentru a-şi controla câinii. Cei doi oameni de ştiinţă subliniază că, spre exemplu, câinii sunt cel mai eficient şi mai sensibil sistem mobil de detectare a explozibililor ascunşi, a persoanelor prinse sub dărâmături după cutremure şi alte dezastre şi a drogurilor camuflate. Specialiştii subliniază că, în aceste situaţii, de multe ori specialiştii care însoţesc câinii în misiuni nu pot accesa în condiţii de siguranţă locurile în care câinii pot pătrunde. Mai mult, în anumite medii zgomotoase sau în medii în care auzul câinelui este compromis, aceşti specialişti nu pot da indicaţii câinilor.

Cei doi specialişti au demonstrat că un câine de intervenţie poate fi antrenat să răspundă „aproape perfect” la tonurile şi vibraţiile generate de sistemul conceput de ei, obţinând aceleaşi rezultate ca în cazul în care comenzile veneau de la un specialist. „Abilitatea de a controla câinii de la distanţă are consecinţe vaste”, afirmă Jeff Miller şi David Bevly. De asemenea, cercetătorii afirmă că un sistem similar ar putea fi folosit inclusiv de oamenii din echipajele care reacţionează la situaţiile de urgenţă, fiind posibilă ghidarea acestora de la distanţă în cazul unor situaţii periculoase.

Sursa: Eurekalert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase