Home » D:News » Majoritatea femeilor nu ştiu care le este riscul de a suferi de cancer mamar. Tu ştii?

Majoritatea femeilor nu ştiu care le este riscul de a suferi de cancer mamar. Tu ştii?

Majoritatea femeilor nu ştiu care le este riscul de a suferi de cancer mamar. Tu ştii?
Publicat: 07.09.2013
Majoritatea femeilor nu conştientizează riscul personal de aparţie a cancerului mamar, sugerează un nou sondaj realizat pe 9.000 de femei.

„Doar 9,4% dintre femeile implicate în cercetare erau capabile să îşi dea seama cu acurateţe de riscul la care erau expuse în ceea ce priveşte apariţia cancerului de sân”, a declarat dr. Jonathan Herman.                                                                                                                   

Mai mult, patru din zece femei nu au discutat niciodată cu mediul lor despre riscul de apariţie a cancerului mamar. 

Cercetarea a început în 2010, după ce fiica ginecologului Jonathan Herman, Sarah, atunci în vârstă de 13 ani a vrut să afle dacă afirmaţia tatălui ei, potrivit căreia femeile nu îşi cunosc riscul de apariţia a cancerului, este sau nu adevărată. 

Împreună, eu au rugat 9.873 de femei, cu vârste cuprinse între 35 şi 70 de ani, care veniseră să îşi facă mamografii în centrele din New York, să completeze câte un chestionar. 

Prin acest chestionar, femeile şi-au estimat propriul risc de a dezvolta cancerul mamar atât în următorii 5 ani, cât şi de-a lungul vieţii. De asemenea, Herman şi fiica sa au obţinut informaţii despre etnia femeilor, asigurările lor de sănătate, istoricul personal şi cel de familie în ceea ce priveşte cancerul mamar, dar şi dacă participantele au discutat cu medicii lor despre riscul de apariţie a cancerului. 

Ulterior, specialiştii din echipa lui Herman au calculat adevăratul risc al fiecărei femei şi apoi au comparat rezultatele lor cu riscul estimat de femei. Dacă diferenţa dintre calculele făcute de femei şi cele realizate de oamenii de ştiinţă era de peste 10 procente, atunci estimările făcute de participante erau catalogate drept incorecte. 

La finalul analizei s-a concluzionat că doar 9,4% dintre femei şi-au estimat corect riscul, în timp ce 45% dintre ele îl subestimau şi aproape 46% îl supraestimau. În general, femeile caucaziene aveau tendinţa de a supraestima riscul, în timp ce participantele de origine afro-americană, asiatică sau hispanică subestimau riscul de apariţie a cancerului. 

Estimarea corectă a riscului de apariţie a cancerului le poate ajuta pe femei să înţeleagă ce au de făcut, dacă este nevoie să monitorizeze foarte atent starea de sănătate, sau dacă trebuie să urmeze tratamente pentru prevenire, a explicat Herman. 

În general, femeile au un risc de 12% de a dezvolta cancer de sân de-a lungul vieţii. În cazul în care mama femeii a avut cancer, riscul acesteia creşte la 20 de procente. Mai mult, dacă ea are mutaţii BRCA, care cresc riscul de apariţie a cancerului de sân, atunci riscul ajunge la 70%. 

Rezultatele sondajului nu sunt surprinzătoare pentru dr. Mary Daly, preşedintele clinicii Fox Chase Cancer Center, din Philadelphia.

„Atunci când noi le întrebăm pe femei care este riscul populaţiei generale de a dezvolta cancer mama şi care este riscul lor prin comparaţie, ele au tendinţa de a vorbi în termeni foarte general”, a declarat Daly. 

În studiu, femeile de culoare şi-au subestimat riscul de apariţie a cancerului mamar. Oamenii de ştiinţă au explicat că deşi incidenţa este mai mică în rândul femeilor afro-americane, şi rata de supravieţuire a lor este mai scăzută, având în vedere că ele sunt predispuse la tipuri foarte agresive de cancer.

În ultimul timp, numărul femeilor care au început să se gândească la propriul risc de apariţie a cancerului a crescut după ce Angelina Jolie a luat decizia de a suferi o dublă mastectomie deoarece este purtătoare a unei gene „defectuoase” care îi creşte riscul de cancer ovarian şi de sân.

Cel mai important aspect este ca femeile să îşi cunoască istoricul familial. Odată ce o femeie îşi cunoaşte riscul, ea poate să acţioneze corespunzător pentru prevenire. 

Sursa: Health Day

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase