Home » D:News » Vrei să te laşi de fumat? Un nou studiu arată cât de eficiente sunt ţigările electronice

Vrei să te laşi de fumat? Un nou studiu arată cât de eficiente sunt ţigările electronice

Vrei să te laşi de fumat? Un nou studiu arată cât de eficiente sunt ţigările electronice
Publicat: 09.09.2013
Ţigările electronice (dispozitive ce produc un vapor care conţine nicotină) par să fie cel puţin la fel de eficiente ca plasturii de nicotină în eforturile oamenilor de a se lăsa de fumat, arată un nou studiu.

Pe lângă faptul că oferă o doză de nicotină, ţigările electronice imită şi senzaţiile fumatului, motiv pentru care multă lume a presupus că aceste instrumente s-ar putea dovedi utile persoanelor care vor să se lase de fumat.

O echipă de cercetători de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă a efectuat primul test clinic în care comparau ţigările electronice cu plasturii de nicotină. Studiul a fost efectuat pe 657 de persoane.

Rezultatele publicate în jurnalul Lancet arată că 7,3% dintre persoanele care foloseau ţigările electronice reuşiseră să se lase de fumat după 6 luni de la începerea studiului, faţă de 5,8% dintre persoanele care foloseau plasturi cu nicotină. Cu toate acestea, cercetarea nu a inclus suficient de mulţi oameni pentru a putea oferi un răspuns definitiv la întrebarea „care este cea mai bună opţiune pentru a mă lăsa de fumat?”.

Totuşi, cercetătorii subliniază că după şase luni de studiu, 57% dintre persoanele care foloseau ţigări electronice înjumătăţiseră numărul de ţigări fumate într-o zi, faţă de 41% dintre cei care foloseau plasturi cu nicotină.

„Deşi rezultatele noastre nu indică o diferenţă clară între ţigări electronice şi plasturi în ceea ce priveşte abandonarea fumatului după 6 luni, se pare că ţigările electronice erau mai eficiente în a-i ajuta pe fumătorii care nu s-au lăsat de fumat să reducă numărul de ţigări fumate într-o zi”, a explicat profesorul Chris Bullen de la Universitatea Auckland.

„De asemenea, participanţii la studiu păreau să fie mai entuziasmaţi de ţigările electronice decât de plasturi. Dată fiind popularitatea în creştere a acestor dispozitive în mai multe ţări, este nevoie de mai multe studii ample şi care să se desfăşoare pe termen lung pentru a clarifica dacă aceste dispozitive ar putea să-şi îndeplinească potenţialul de a fi instrumente cu ajutorul cărora oamenii să se lase de fumat”, spune specialistul.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase