Home » D:News » A fost descoperit un tablou de Van Gogh pierdut acum 100 de ani. „Este o experienţă unică”, spun specialiştii

A fost descoperit un tablou de Van Gogh pierdut acum 100 de ani. „Este o experienţă unică”, spun specialiştii

Publicat: 09.09.2013
Muzeul Van Gogh a anunţat că a identificat un tablou de Van Gogh pierdut acum mai bine de un secol. Pictura a petrecut ani buni într-un pod din Norvegia, deoarece se credea că autorul său era un pictor neimportant.

Specialiştii anunţă că este primul tablou de mari dimensiuni realizat de Van Gogh descoperit din 1928 până astăzi.

„Asfinţit la Montmajour” înfăţişează copaci, tufişuri şi cerul, toate elementele fiind pictate în stilul familiar al lui Van Gogh. Cercetătorii au stabilit ziua exactă în care a fost realizat tabloul, deoarece Vincent l-a descris într-o scrisoare adresată fratelui său Theo, în care îi spunea că l-a pictat în ziua precedentă, 4 iulie 1888.

Artistul scria că tabloul a fost realizat pe „o landă pietroasă unde creşteau stejari mici şi răsuciţi”.

Experţii de la Muzeul Van Gogh afirmă că tabloul a fost autentificat datorită scrisorilor, stilului şi materialelor folosite. Axel Rueger, directorul muzeului, a descris descoperirea drept „o experienţă unică în viaţă”.

Reprezentanţii muzeului afirmă că tabloul aparţine unui colecţionar privat şi că va fi expus în muzeu începând cu data de 24 septembrie.

xel Rueger, directorul muzeului Van Gogh, a descris descoperirea drept „o experienţă unică în viaţă”.    (Foto: AFP)xel Rueger, directorul muzeului Van Gogh, a descris descoperirea drept „o experienţă unică în viaţă”.

Specialiştii nu au dezvăluit cum a fost recuperat tabloul, însă au spus că el a fost deţinut de un bărbat norvegian căruia i se spusese că tabloul nu era realizat de Van Gogh, astfel că acesta l-a stocat în pod.

Rueger afirmă că muzeul a respins tabloul în 1990, deoarece nu era semnat. Noile tehnici de cercetare şi o investigaţie care s-a întins de-a lungul unei perioade de doi ani au fost suficiente pentru a-i convinge acum pe specialişti de autenticitatea tabloului.

Cercetătorul Teio Meedendorp afirmă că, alături de alţi cercetători, „am reuşit să găsim răspunsuri la toate întrebările cheie, ceea ce este remarcabil în cazul unui tablou ce a fost pierdut timp de mai bine de 100 de ani”.

Tabloul se număra printre operele aflate în colecţia lui Theo van Gogh, având numărul 180, ce se găseşte şi astăzi pe spatele pânzei. Pictura a fost vândută în 1901.

Vincent Van Gogh a fost chinuit de probleme mentale de-a lungul întregii sale vieţi, murind după ce s-a împuşcat în 1890. Artistul a vândut un singur tablou în timpul vieţii sale, deşi opera sa începea să se bucure de aprecierile criticilor. Muzeul Van Gogh, ce găzduieşte 140 din operele maestrului olandez, este vizitat anual de peste 1 milion de turişti, iar operele lui Van Gogh sunt printre cele mai preţioase din lume.

Rueger afirmă că tabloul recent redescoperit este ambiţios, deoarece pânza este relativ mare, măsurând 93,3 cm cu 73,3 cm.

Van Gogh a scris despre această pictură în alte două scrisori pe care le-a trimis în aceeaşi vară în care a realizat opera, însă scria că tabloul este un eşec din mai multe puncte de vedere.

„Asfinţit la Montmajour”    (Foto: AFP)„Asfinţit la Montmajour”

Locul înfăţişat în tablou poate fi identificat: se găseşte lângă Arles, în Franţa, unde locuia Van Gogh în acea perioadă, aproape de dealul Montmajour. În apropiere se găsesc ruinele abaţiei Montmajour, ce pot fi zărite şi în fundalul picturii, pe partea stângă.

Meedendorp afirmă că opera aparţine „unui grup special de lucrări experimentale pe care Van Gogh le aprecia mai puţin decât noi astăzi”.

Sursa: AP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase