Home » D:News » A fost creată metoda prin care furtul unei maşini devine imposibil

A fost creată metoda prin care furtul unei maşini devine imposibil

A fost creată metoda prin care furtul unei maşini devine imposibil
Publicat: 10.09.2013
Un nou sistem care monitorizează undele cerebrale ale şoferului ar putea preveni furturile de autoturisme care transportă bani sau alte bunuri de valoare, spun oamenii de ştiinţă.

Parole, sisteme de scanare a irisului şi recunoaşterea amprentelor permit autentificarea celui care accesează un site sau o clădire. Însă vehiculele, care pot fi furate cu uşurinţă chiar şi atunci când există pasageri în ele, au nevoie de o formă de verificare continuă.

Inginerul Isao Nakanishi, absolvent al Universităţii Tottori, din Japonia, a dezvoltat un sistem care poate detecta dacă vehiculele care transportă bani sau alte bunuri de valoare au fost furate. Cum funcţionează sistemul? El măsoară semnalele EEG (electro-encefalografice) ale şoferului. 

În acest caz, şoferul va fi nevoit să poarte o cască care conţine senzori capabili să-i măsoare în mod continuu undele cerebrale. Dacă sistemul detectează undele cerebrale greşite, vehiculul se va opri din mers în siguranţă. 

Semnalele EEG vor fi setate pe baza unei mostre programate din timp realizate în timp ce viitorul şofer şofează în condiţii normale. Deoarece aceste semnale sunt generate intern, un impostor nu le-ar putea falsifica, spun oamenii de ştiinţă. 

Pe de altă parte, sistemul poate detecta când un şofer este intoxicat cu droguri sau alcool, deoarece undele cerebrale ale individului arată diferit în astfel de situaţii. 

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase