Home » D:News » Iranul ar putea trimite în spaţiu o pisică persană, idee denunţată de activiştii ce militează pentru drepturile animalelor

Iranul ar putea trimite în spaţiu o pisică persană, idee denunţată de activiştii ce militează pentru drepturile animalelor

Iranul ar putea trimite în spaţiu o pisică persană, idee denunţată de activiştii ce militează pentru drepturile animalelor
Publicat: 17.09.2013
Iranul ar putea trimite o pisică persană într-un zbor suborbital, după ce a lansat cu succes în spaţiu, în ianuarie, o maimuţă, a anunţat un reprezentant al agenţiei spaţiale iraniene.

Acest anunţ a fost criticat de PETA, o organizaţie care militează pentru drepturile animalelor, care denunţă această misiune iraniană, considerată „un pas înapoi, către tehnici primitive”.

Zborul suborbital face parte din programul spaţial al Iranului, ambiţios, dar amânat de mai multe ori, care prevede realizarea unui zbor în spaţiu cu echipaj uman la bord până în anul 2020.

Directorul Organizaţiei de cercetare în aviaţie din cadrul Agenţiei spaţiale iraniene, Mohammad Ebrahimi, a declarat pentru agenţia de presă oficială IRNA că o pisică persană, unul dintre simbolurile Iranului, este principalul candidat pentru acest zbor, alături de alte animale, precum un iepure şi un şobolan.

Mohammad Ebrahimi nu a precizat data exactă la care va avea loc lansarea rachetei Kavoshgar care va transporta animalul, limitându-se să spună că aceasta va fi lansată înainte de martie 2014.

El a mai spus recent că ultimele teste, care se vor finaliza cu alegerea animalului selecţionat, sunt în curs de derulare.

Organizaţia PETA a denunţat această misiune, precizând că agenţia spaţială europeană şi cea americană „au încetat să trimită animale în spaţiu nu doar pentru că o astfel de misiune este lipsită de etică, ci şi pentru că animalele s-au dovedit a fi modele nefolositoare pentru experimentele umane”.

„Experimentul arhaic al Iranului, care pare să fie desprins din scenariul desenelor animate cu Road Runner şi The Coyote, reprezintă un pas înapoi către tehnicile primitive din anii ’50”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PETA, Ben Williamson, într-un comunicat.

Iranul a anunţat, la sfârşitul lunii ianuarie, că a trimis în spaţiu la bordul unei capsule, la o altitudine de 120 de kilometri, o maimuţă care a revenit vie pe Terra după această călătorie. O primă tentativă eşuase în septembrie 2011.

Iranul a trimis deja trei sateliţi în spaţiu din anul 2009, dar şi „o capsulă” cu un şobolan, broaşte ţestoase şi insecte, în februarie 2010.

Programul spaţial iranian este urmărit cu mare interes de comunitatea internaţională, care este îngrijorată de posibilele implicaţii militare ale acestuia.

Cancelariile occidentale bănuiesc că Iranul, în ciuda dezminţirilor sale, încearcă să construiască lansatoare balistice cu rază lungă de acţiune, capabile să transporte arme convenţionale şi nucleare. De altfel, ţările occidentale au condamnat cu fermitate toate lansările de sateliţi iranieni.

Din acelaşi motiv, programul balistic iranian a fost condamnat de mai multe ori de Consiliul de Securitate al ONU.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase