Home » D:News » Medicii români au făcut o descoperire uimitoare: ce se întâmplă în creier după moarte?

Medicii români au făcut o descoperire uimitoare: ce se întâmplă în creier după moarte?

Medicii români au făcut o descoperire uimitoare: ce se întâmplă în creier după moarte?
Publicat: 22.09.2013
Creierul ar putea să rămână activ chiar şi după ce dispozitivele de monitorizare a activităţii cerebrale arată pe ecran o linie dreaptă, sugerează un nou studiu.

Studiul a fost iniţiat după ce medicii din România au observat o activitate cerebrală ciudată pe o encefalogramă a unui pacient care a intrat în comă în timp ce era sub influenţa medicamentelor împotriva convulsiilor. 

După această observaţie, cercetătorii de la Universitatea din Montreal au anesteziat 26 de pisici şi le-au înregistrat activitatea cerebrală din regiunile corticale superioare şi din hipocamp. În cazul tuturor pisicilor s-a constatat că după ce electroencefalografia a indicat că activitatea cerebrală a încetat, hipocampul animalelor încă părea să dea semne de activitate. Potrivit studiului, rezultatele par să indice acelaşi fenomen observat în cazul pacientului uman.

Oamenii de ştiinţă spun că descoperirile sugerează că este posibil ca, printr-un proces necunoscut de noi, creierul să aibă capacitatea de a supravieţui comei extrem de adânci şi că inducerea unei astfel de stări ar putea ajuta la prezervarea anumitor funcţii cerebrale care altfel ar fi oprite, lucru care ar duce la atrofiere cerebrală. 

Dovezile ale creşterii bruşte a activităţii cerebrale după stopul cardiac ar putea explica anecdotele spuse de pacienţii care şi-ar revenit din experienţele din preajma momentului morţii şi care se referă la senzaţia de părăsire a corpului sau a amintirilor care se derulează cu repeziciune ca un film.

Un alt studiu recent, realizat pe şoareci a indicat că activitatea cerebrală nu se opreşte gradat după stopul cardiac, ci că ea chiar se intensifică în unele momente. 

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă din Montreal sugerează că există o stare, dincolo de sfârşitul activităţii corticale şi că o zonă din creier asociată îndeaproape cu memoria ar putea trimite semnale către stăpânul său, cortexul, care generează funcţii înalte, printre care şi conştiinţa. 

Sursa: LA Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase