Home » D:News » Când o acvilă de munte ucide un cerb: un moment extrem de rar din natură a fost capturat în imagini (GALERIE FOTO)

Când o acvilă de munte ucide un cerb: un moment extrem de rar din natură a fost capturat în imagini (GALERIE FOTO)

Publicat: 24.09.2013
O cameră instalată într-o pădure din Rusia pentru a fotografia tigrii siberieni, o specie ameninţată cu dispariţia, a capturat un moment foarte rar din lumea animală: lupta dintre o acvilă de munte şi un pui de cerb.

Cerbul sika (Cervus nippon) a fost descoperit mort în decembrie 2011 de un cercetător care îngrijea camera instalată în pădure pentru a monitoriza obiceiurile şi deplasările tigrilor din Rezervaţia Naturală Lazovsky din Orientul Îndepărtat Rus.

Linda Kerley, un specialist în conservarea naturii de la Zoological Society of London (ZSL), şi-a dat seama că ceva nu este în regulă pe măsură ce s-a apropiat de cadavru.

„Nu erau urme de carnivor în zăpadă şi părea că puiul de cerb alergase şi că deodată s-a oprit şi a murit”, a explicat Kerley, coordonatorul proiectului camera trap desfăşurat de ZSL în Rusia. 

„Doar după ce m-am întors la bază am verificat imaginile capturate de cameră şi mi-am dat seama ce s-a întâmplat. Nu puteam să cred ce am văzut”, relatează Kerley.

Camera instalată în pădure a capturat doar două secunde ale atacului, în trei fotografii, însă imaginile arată foarte clar cum o acvilă de munte adultă (Aquila chrysaetos) se agaţă de spatele puiului de cerb.

„Analizez cauzele deceselor cerbilor din Rusia de 18 ani şi nu am mai văzut niciodată aşa ceva”, a mai spus Kerley.

O acvilă de munte adultă poate cântări peste 5,4 kilograme şi poate avea o anvergură a aripilor de aproximativ 2,3 metri. Deşi nu atacă de regulă cerbi, aceste păsări răpitoare sunt cunoscute pentru atacurilor lor ambiţioase asupra unor animale de mari dimensiuni. Totuşi, în ciuda miturilor, nu s-au înregistrat cazuri în care acvilele de munte să atace oameni.

„Literatura ştiinţifică de specialitate arată că acvilele de munte au atacat diferite animale în jurul lumii, de la iepuri până la coioţi şi cerbi: În 2004 a fost chiar un caz în care o acvilă de munte a atacat un pui de urs”, relatează Jonathan Slaght de la Wildlife Conservation Society.

„În acest caz am fost foarte norocoşi că am putut documenta un caz foarte rar”, a mai spus Slaght.

Cei doi cercetători descriu cazul în ediţia de această lună a publicaţiei ştiinţifice Journal of Raptor Research.

Iată imaginile capturate de camera instalată în pădure:

Momentul în care o acvilă de munte atacă un cerb sika    Credit: Linda Kerley, Zoological Society of London (ZSL)Momentul în care o acvilă de munte atacă un cerb sika

Momentul în care o acvilă de munte atacă un cerb sika    Credit: Linda Kerley, Zoological Society of London (ZSL)Momentul în care o acvilă de munte atacă un cerb sika

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase