Home » D:News » Femeile îşi pot „mirosi” rivalele

Femeile îşi pot „mirosi” rivalele

Femeile îşi pot „mirosi” rivalele
Publicat: 25.09.2013
Competiţia între femei ar putea fi, în mare parte, dictată de miros. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă după ce au constatat că mirosul pe care îl are o femeie atunci când este aproape de ovulaţie declanşează o creştere a nivelului de testosteron în rândul femeilor din preajma acesteia. La rândul său, testosteronul poate afecta comportamentul.

„Este deja cunoscut faptul că testosteronul este asociat cu agresivitatea şi competitivitatea. Pe baza constatărilor legate de testosteron, am putea specula că femeile expuse la mirosul specific ovulaţiei devin mai competitive”, a declarat autorul studiului, Jon Maner, de la Florida State University. 

În studiu, oamenii de ştiinţă au măsurat nivelul de testosteron pe care îl aveau femeile înainte şi după ce miroseau tricouri purtate de femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani. Acestea din urmă purtaseră tricourile în cauză când avuseseră un nivel ridicat de fertilitate, adică în zilele 13, 14 şi 15 ale ciclului menstrual sau când aveau cel mai slab nivel de fertilitate (în zilele 20, 21 şi 22 ale ciclului menstrual).

Pe întreaga durată a studiului, femeile care au purtat tricourile nu au întreţinut relaţii sexuale. De asemenea, acestea s-au spălat cu săpun şi şampon fără parfum, nu au folosit deodorant, nu au fumat şi au evitat consumul de alimente care pot modifica mirosul corporal precum usturoiul. 

Participantele care au mirosit tricourile au crezut că studiul analizează „ceea ce putem spune despre o persoană fără ca măcar să o întâlnim”, neştiind când au fost purtate tricourile. 

Rezultatele au indicat că femeile care au fost expuse la mirosul specific unui grad ridicat de fertilitate au manifestat o creştere a nivelului de testosteron. În schimb, mirosul unei femei cu fertilitate scăzută a dus chiar la scăderea nivelului de testosteron a individelor care miroseau tricourile. 

„Oamenii sunt mult mai puternic influenţaţi decât cred de indiciile ovulaţiei. În cea mai mare parte, oamenii au tendinţa de a nu conştientiza aceste efecte. există dovezi care indică faptul că oamenii găsesc mirosul ovulaţiei mai plăcut şi mai atrăgător (comparativ cu mirosul unei femei care mai are mult timp până să ajungă în perioada ovulaţiei), însă, restul efectelor comportamentale şi hormonale par să apară în mod inconştient”, a mai explicat Jon Maner. 

Cercetări anterioare au scos la iveală că nivelul de testosteron al bărbaţilor depinde de ovulaţia femeilor, De exemplu, în unul dintre studiile efectuale de Maner în trecut s-a observat că bărbaţii care interacţionează o femeie încep să flirteze şi să îşi asume riscuri mai mari atunci când aceasta ajunge în perioada fertilă a ciclului menstrual. 

Astfel de dinamici hormonale ne-ar putea influenţa şi modul în care ne îmbrăcăm, fără ca noi să fin conştienţi de asta. Daniel Farrelly, de la Universitatea Sunderland a constatat că bărbaţii care poartă roşu atunci când intră într-o competiţie au un nivel mai ridicat de testosteron, comparativ cu cei care poartă albastru. 

Potrivit acestor constatări, se pare că interacţiunile sociale ale speciei umane actuale ar putea fi determinate de modul în care am evoluat ca primate. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase