Home » D:News » Trei astronauţi au ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională, unde vor desfăşura o misiune inedită (FOTO/VIDEO)

Trei astronauţi au ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională, unde vor desfăşura o misiune inedită (FOTO/VIDEO)

Publicat: 26.09.2013
Un nou echipaj de trei astronauţi, alcătuit din doi ruşi şi un american, a ajuns joi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), pentru o misiune de mai multe luni, care va fi marcată de o ieşire inedită pe orbită pentru a duce în spaţiu flacăra olimpică a Jocurilor Olimpice de la Soci 2014.

Potrivit AFP, capsula Soyuz a decolat la ora prevăzută, 20.58 GMT, miercuri seară, ducându-i pe astronauţii ruşi Oleg Kotov şi Serghei Riazanski şi american Michael Hopkins la bordul ISS. Capsula Soyuz-TMA s-a conectat cu ISS la ora 02.45 GMT.

Racheta lansatoare a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

În timpul misiunii lor, care va dura 168 de zile, ruşii Oleg Kotov şi Serghei Riazanski vor efectua o ieşire istorică în spaţiu cu torţa olimpică a Jocurilor Olimpice de iarnă, care vor avea loc în februarie 2014 la Soci, un oraş rusesc de la bordul Mării Negre.

Torţa, care va sosi în Rusia pe 6 octombrie, va ajunge la bordul ISS cu ajutorul unui alt echipaj, care va pleca în spaţiu pe 7 noiembrie.

Cei doi cosmonauţi ruşi vor efectua apoi o ieşire pe orbită pe 9 noiembrie. Torţa olimpică va fi readusă pe Terra pe 11 noiembrie pentru a-şi continua parcursul.

Lansarea de miercuri seară a fost cel de-al treilea zbor pilotat care a utilizat o procedură de apropiere accelerată, inaugurată în martie, care permite sosirea astronauţilor la bordul ISS în aproximativ şase ore, în loc de două zile.

Potrivit televiziunii ruse, lansarea de pe Baikonur a avut loc în prezenţa actorului francez Gérard Depardieu, care a obţinut în ianuarie ceteţănia rusă.

Actorul a profitat de această ocazie pentru a autoironiza, spunând că nu va putea niciodată să devină astronaut, pentru că este „prea impozant”.

Rusul Oleg Kotov, un medic militar în vârstă de 47 de ani, este comandantul acestei misiuni. El are la activ două zboruri spaţiale, realizate în 2007 şi în 2009, a precizat Agenţia spaţială rusă Roskosmos.

Compatriotul său Serghei Riazanski, un biolog în vârstă de 39 de ani, este inginerul de bord al misiunii.

Coechipierul lor de la NASA, Michael Hopkins, este ofiţer în Aviaţia militară americană şi are vârsta de 44 de ani.

Michael Hopkins, Oleg Kotov şi Sergei Ryazansky, la plecarea în spaţiu    Michael Hopkins, Oleg Kotov şi Sergei Ryazansky, la plecarea în spaţiu

Ei se vor alătura la bordul ISS italianului Luca Parmitano, rusului Fiodor Yurchikhin, americanca Karen Nyberg, rămaşi singuri la bord după coborârea pe Terra, pe 11 septembrie, a precedentului echipaj ruso-american.

Mai multe incidente au marcat în ultimele luni funcţionarea Staţiei Spaţiale Internaţionale.

În mai, o scurgere de amoniac a fost detectată în segmentul american al ISS, obligându-i pe doi astronauţi să efectueze o ieşire pe orbită de urgenţă pentru a înlocui o pompă.

În iulie, astronautul italian Luca Parmitano a fost victima unei misterioase scurgeri de apă în casca costumului de astronaut în timpul unei ieşiri în spaţiu, pe care a fost nevoit să o întrerupă de urgenţă.

În august, doi membri ai echipajului au fost nevoiţi să iasă din nou în spaţiu pentru a inspecta antenele staţiei, după desprinderea unuia dintre capacele acestor antene.

Racheta Soyuz, un lansator rus al cărui concept datează din anii ’60, are la activ peste 1.700 de lansări.

În august 2011, un lansator Soyuz a eşuat în încercarea sa de a trimite spre ISS un vehicul Progress, care s-a prăbuşit pe Terra, însă era vorba de un vehicul de tip cargo.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 63 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase