Home » D:News » Ce fel de carne mâncau locuitorii Insulei Paştelui? Cercetările au dat un răspuns surprinzător

Ce fel de carne mâncau locuitorii Insulei Paştelui? Cercetările au dat un răspuns surprinzător

Publicat: 27.09.2013
Deşi trăiau pe un mic teritoriu înconjurat de ape, locuitorii Insulei Paştelui – sau Insula Rapa Nui – nu consumau prea multă hrană marină. Alimentaţia lor se baza pe produse ale uscatului, iar pentru mulţi dintre ei, principala sursă de proteine era carnea de şobolan.

Colonizată de o populaţie de origine polineziană în jurul anului 1200 e.n., Insula Rapa Nui – numită de occidentali Insula Paştelui – din Pacificul de Sud este faimoasă pentru cele peste 1000 de statui uriaşe, numite Moai.

Încercând să afle ce hrană consumau în trecut locuitorii insulei, cercetătorii de la Idaho State University, SUA, au analizat conţiunutul de izotopi de azot şi carbon din dinţii proveniţi de la 41 de schelete umane dezgropate de pe insulă, comparând valorile cu cele ale izotopilor din oasele de animale găsite tot acolo.

Rezultatelele au fost publicate în American Journal of Physical Anthropology.

Descoperirile arată că, de-a lungul timpului, oamenii de pe insulă au consumat predominant alimente provenite din mediul terestru. În primele secole de după colonizare, până prin anul 1650, mulţi locuitori mâncau şobolani polinezieni (numiţi şi kiore) ca principală sursă de proteine.

Aceşti şobolani sunt ceva mai mici decât rudele lor europene şi, conform mărturiilor etnografice, au o carne gustoasă.
Alte alimente larg consumate erau carnea de pui şi plante precum cartofii dulci şi bananele.

Şobolanii polinezieni sunt foarte răspândiţi în teritoriile din Pacific şi însoţeau adesea oameni în călătoriile lor pe ocean. Deoarece se adaptau uşor mediului nou, mâncau aproape orice, creşteau repede şi se înmulţeau cu uşurinţă, şobolanii puteau deveni o sursă de hrană deloc neglijabilă. În unele cazuri, se pare că erau transportaţi intenţionat pentru a fi folosiţi drept hrană.

Ceea ce pare oarecum surprinzător este lipsa hranei marine în alimentaţia locuitorilor din Rapa Nui, deoarece în culturile polineziene predomină, de obicei, alimentele de origine marină, mai ales în primele faze ale colonizării.

Însă Insula Rapa Nui are, în mare parte, coaste abrupte, cu faleze stâncoase înalte, care îngreunau pescuitul şi, datorită  poziţiei ei geografice sudice, are o climă destul de răcoroasă, ceea ce, de asemenea, ar fi putut afecta pescuitul, cred cercetătorii. După opinia lor, pentru mulţi dintre locuitorii de pe Rapa Nui era probabil mult mai uşor să prindă şobolani decât să prindă peşte.

Sursa: Live Science / Credit foto 1: Amy Commendador; foto 2: Cliff, CC Attribution 2.0 Generic – Wikimedia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase