Home » D:News » Confirmat: tehnologia umană este „vinovată” de naufragiul şi moartea a sute de delfini şi balene

Confirmat: tehnologia umană este „vinovată” de naufragiul şi moartea a sute de delfini şi balene

Confirmat: tehnologia umană este „vinovată” de naufragiul şi moartea a sute de delfini şi balene
Publicat: 30.09.2013
Activiştii de mediu au susţinut ani de zile că sonarele – sisteme de detecţie şi comunicare submarine – folosite de nave determină naufragierea cetaceelor pe plaje, deoarece interferă cu sistemul lor de orientare şi comunicare. Un studiu internaţional a confirmat recent că această tehnologie este responsabilă de un astfel de incident major - eşuarea a peste 100 de delfini în Madagascar.

În anul 2008, peste 100 de exemplare din specia delfinului Electra (Peponocephala electra) au eşuat pe o plajă din Madagascar, iar un studiu recent afirmă că dezorientarea produsă de sunetele de înaltă frecvenţă folosite pentru cartografierea fundului mării ar fi fost la originea acestui eveniment.

Sunetele de înaltă frecvenţă ale sonarelor utilizate de navele militare, de transport şi de cercetare împiedică animalele să comunice eficient între ele, le afectează orientarea şi le pot face pe cetacee să înoate spre zone în care, altfel, nu s-ar aventura.

Voluntari din cadrul Wildlife Conservation Society (WCS) şi International Fund for Animal Welfare (IFAW) au salvat o parte dintre animale dar, pentru multe altele, a fost prea târziu pentru a mai putea fi salvate.

Nu este singurul mod în care zgomotul subacvatic produs de om afectează cetaceele marine: un alt studiu, realizat de curând de către Cascadia Research Collective, afirmă că sonarele navelor militare pot duce la moartea balenelor albastre. Aceste sonare emit sunetele cu frecvenţa între 1 şi 10 kHz, care induc la balene modificări ale comportamentului. Printre altele, schimbă comportamentul de hrănire al unor specii de balene, ceea ce face ca acestea să „rateze” prăzi foarte nutritive, balenele devenind malnutrite şi slăbite şi putând chiar să moară de inaniţie, ceea ce decimează populaţiile.

Descoperirile sunt foarte îngrijorătoare, deoarece sistemele sonar sunt foarte larg folosite în marina militară şi pe navele de cercetare, în special pentru cartografierea cu precizie a reliefului submarin.

Organizaţiile de protecţie a naturii speră ca aceste dovezi ştiinţifice ale impactului zgomotului submarin produs de om asupra cetaceelor să  ducă la revizuirea modului în care este utilizată această tehnologie, pentru a reduce riscul la care sunt expuse cetaceele marine.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase