Home » D:News » Să fie nanomedicina secretul învingerii cancerului? Cercetătorii japonezi anunţă un succes fără precedent

Să fie nanomedicina secretul învingerii cancerului? Cercetătorii japonezi anunţă un succes fără precedent

Să fie nanomedicina secretul învingerii cancerului? Cercetătorii japonezi anunţă un succes fără precedent
Publicat: 30.09.2013
O echipă de cercetători japonezi a anunţat că au reuşit să trateze şoareci ce sufereau de glioblastom uman, o formă extrem de malignă a cancerului de creier, prin livrarea unui medicament direct în celulele canceroase folosind purtători de dimensiuni nanometrice.

Echipa condusă de Kazunori Kataoka, profesor la Graduate School of the University of Tokyo, a reuşit să conceapă artificial purtătorul medicamentului, un miceliu polimeric, cu molecule ligand ataşate de suprafaţa sa folosind un proces molecular de auto-asamblare.

Livrarea medicamentelor către celulele cerebrale este dificilă, deoarece pereţii impermeabili ale vaselor de sânge din creier creează ceea ce poartă numele de „bariera sânge-creier”. Totuşi, când echipa condusă de Kataoka a injectat în venele şoarecilor miceliile care purtau un medicament anticancer din platină, acestea au reuşit să treacă de bariera sânge-creier şi să lovească celulele tumorale ţintite.

Alte sisteme de livrare a medicamentelor anticancer încercate până acum au eşuat să distrugă celulele glioblastomului din cauza acestei bariere. În schimb, ligandul ataşat cu o proteină care penetrează membranele a permis miceliilor (ce măsurau 30 de nanometri în diametru) să penetreze bariera şi să ajungă la ţintă.

Sursa: The Japan News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase