Home » D:News » Veşti bune pentru femeile care nu pot avea copii: un nou tratament contra infertilităţii a fost încununat de succes!

Veşti bune pentru femeile care nu pot avea copii: un nou tratament contra infertilităţii a fost încununat de succes!

Veşti bune pentru femeile care nu pot avea copii: un nou tratament contra infertilităţii a fost încununat de succes!
Publicat: 01.10.2013
Un tratament inovator împotriva infertilităţii destinat femeilor ce suferă de insuficienţă ovariană prematură a avut primul succes: cercetătorii japonezi au anunţat naşterea unui băieţel sănătos.

Mama băieţelului, în vâstă de 30 de ani, suferea de insuficienţă ovariană primară, o afecţiune care declanşează simptome menopauzale înainte de vârsta de 40 de ani şi foliculi ovarieni fără ovule.

Tratamentul experimental a implicat eliminarea ovarelor din corp, tăierea lor în cuburi de mici dimensiuni şi apoi reintroducerea lor în abdomenul femeii după ce au fost tratate cu medicamente care stimulează apariţia ovulelor.

Douăzeci şi şapte de femei din Japonia au fost supuse acestui tratament în cadrul studiului, iar cercetătorii au reuşit să colecteze ovule mature de la cinci dintre ele. Ovulele au fost apoi fertilizate cu sperma soţilor şi au fost transplantate înapoi în corpul femeilor. O altă participantă la studiu este în acest moment însărcinată.

„Întotdeauna am simţit o anxietate referitoare la acest tratament, dar când am văzut bebeluşul sănătos, anxietatea mea s-a transformat în încântare. M-am îmbrăţişat cu cei doi membri ai cuplului şi am plâns alături de ei”, a comentat autorul cercetării, Dr. Kazuhiro Kawamura, director al Reproduction Center din cadrul St. Marianna University School of Medicine din Kanagawa, Japonia.

„Deşi ne aşteptăm ca abordarea noastră să fie disponibilă în jurul lumii, este foarte dificil de repetat doar prin studierea cercetării publicate”, a explicat Kawamura, care a colaborat în cadrul acestui studiu cu cercetători de la Universitatea Stanford din California. „Acum ne gândim să oferim un curs în Japonia prin care să predăm tehnicile prin care poate fi realizată această tehnică de combatere a infertilităţii”, a mai spus Kawamura.

Cercetarea este publicată în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Autorii studiului afirmă că aproximativ 1% dintre femeile de vârstă reproductivă suferă de infertilitate din cauza insuficienţei ovariene. Dacă această tehnică ar deveni disponibilă pe scară largă, ea ar costa cel puţin 15.000 de dolari, estimează dr. Kawamura. Singura opţiune pe care o au în acest moment femeile afectate de insuficienţă ovariană este folosirea ovulelor de la donatoare.

Kawamura a eliminat ovarele participantelor la studiu pe cale laparoscopică, le-a tăiat în fâşii, le-a fragmentat în cuburi minuscule şi apoi a tratat cuburile respective timp de două zile cu medicamente care stimulau creşterea foliculilor.

Apoi, cuburile tratate au fost transplantate în trompele uterine ale femeilor, iar femeile au fost tratate cu hormoni pentru a stimula producţia de ovule. Ovulele mature au fost colectate de la cinci femei, iar apoi acestora le-au fost implantaţi embrionii după realizarea fertilizării in vitro.

„Am conceput această tehnică împotriva infertilităţii bazându-mă pe experienţa şi cunoştinţele mele atât ca om de ştiinţă, cât şi ca doctor”, afirmă Kawamura. „Pe baza reuşitelor mai vechi, am avut încredere că această metodă ar putea funcţiona”, a adăugat doctorul.

Cercetătorii intenţionează să afle dacă tehnica poate totodată să ajute femeile ce suferă de menopauză timpurie din cauza chimioterapiei şi radioterapiei efectuate în cadrul tratamentului anti-cancer şi alte femei infertile cu vârsta cuprinsă între 40 şi 45 de ani.

Dr. Hailey Hall, un ginecolog de la Houston Methodist Hospital din Texas, afirmă că cercetarea este interesantă şi spune că oferă speranţă pacienţilor infertili, mai ales celor ce suferă de insuficienţă ovariană primară. Specialista cauţionează, însă, că potenţialele riscuri pe termen lung ar putea fi descoperite abia după câteva decenii.

Kawamura afirmă că este de părere că tehnica prezintă doar riscurile asociate operaţiilor laparoscopice şi crede că nu afectează cromozomii ovulelor.

Sursa: Healthday

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase