Home » D:News » Cum ne poate face muzica mai deştepţi?

Cum ne poate face muzica mai deştepţi?

Cum ne poate face muzica mai deştepţi?
Publicat: 02.10.2013
O nouă cercetare arată beneficiile cognitive pe care ni le poate aduce activitatea muzicală.

Mai exact, oamenii de ştiinţă au demonstrat că indivizii care cântă la un instrument sunt mai capabili de a identifica erorile şi de a corecta greşelile, comparativ cu cei care nu practică niciun fel de activitate muzicală. Mai mult, se pare că efectul este valabil şi în rândul amatorilor, nu numai al profesioniştilor. 

Studiul, coordonat de dr. Ines Jentzsch de la Universitatea St. Andrews, a testat abilităţile cognitive a muzicienilor şi a celor care nu practică niciun fel de activitate muzicală şi a ajuns la concluzia că declinul mental asociat îmbătrânirii poate fi prevenit prin învăţarea unui instrument muzical. 

Cercetarea publicată în jurnalul Neuropsychologia, atrage atenţie asupra aptitudinilor învăţate în timpul performanţelor muzicale. Mai exact, atunci când muzicienii cântă. ei trebuie să fie conştienţi de acţiunile lor, să monitorizeze continuu ceea ce cântă prin feedback auditiv şi să anticipeze eventualele greşeli. 

Beneficiile psihologice şi mentale ale învăţării unui instrument muzical au fost subliniate şi în studii anterioare. 

„[Rezultatele] sugerează că un nivel mai înalt de antrenament muzical ar putea duce la o mai bună procesare a informaţiilor şi confirmă rapoartele anterioare care indicau o asociere pozitivă între viteza de procesare mentală şi capacităţile muzicale”, a declarat dr. Jentzsch.

Noua cercetare este importantă deoarece, spre deosebire de studii anterioare se concentrează mai curând asupra amatorilor şi nu a muzicienilor profesionişti. Acest lucru indică faptul că performanţele cognitive pot fi îmbunătăţite chiar şi de „niveluri moderate de activitate muzicală”.

De asemenea, studiu a atras atenţia asupra faptului că deşi „în perioade marcate de dificultăţi economice, fondurile pentru educaţia muzicală sunt adesea primele care suferă reduceri”, copii ar trebui să beneficieze de activitate muzicală pentru a-şi îmbunătăţi performanţele cognitive. 

Sursa: The Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase