Home » D:News » Ce spune statusul de Facebook despre personalitatea ta?

Ce spune statusul de Facebook despre personalitatea ta?

Publicat: 03.10.2013
Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea Pennsylvania, care au analizat statusurile de pe Facebook a 75.000 de voluntari, au descoperit o nouă metodă de analizare a personalităţii umane.

Iniţial, voluntarii au fost rugaţi să completeze un teste de personalitate prin intermediul unei aplicaţii Facebook. Apoi, ei au fost rugaţi să le permită oamenilor de ştiinţă să le observe statusurile de pe pagina de Facebook, astfel încât aceştia din urmă să poată găsi modele lingvistice. 

Astfel, pe baza a 700 de milioane de cuvinte, fraze şi subiecte oamenii de ştiinţă au construit modele computerizate care să prezică cu acurateţe vârsta, genul şi răspunsurile la testul de personalitate pentru fiecare participant. 

Abordarea „metodei vocabularului deschis”, care analiza toate cuvintele, s-a dovedit a fi la fel de eficientă (sau chiar un pic mai bună) ca metodele tradiţionale folosite până acum de psihologi, precum chestionarele, care folosesc un set de cuvinte predeterminate. 

De asemenea, cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania au creat şi clustere de cuvinte care „asigură o cale de pătrundere în lumea psihologică a oamenilor cu anumite trăsături”, a explicat Johannes Eichstaedt unul dintre specialiştii implicaţi în studiu. 

Iată clusterele de cuvinte care ne trădează tipul de personalitate (click pe imagine pentru a o vizualiza în dimensiunea completă):

Iată clusterele de cuvinte care ne trădează tipul de personalitate    Iată clusterele de cuvinte care ne trădează tipul de personalitate

Clusterele de cuvinte le-au permis oamenilor de ştiinţă să afle noi informaţii legate de asocierea dintre trăsături şi limbaj. De exemplu, participanţii cu o stabilitatea emoţională mare fac mul mai des referire la sport. Cercetătorul Lyle Ungar susţine că rezultatele analizei sugerează că „am putea explora posibilitatea ca indivizii nevrotici să devină mai stabili din punct de vedere emoţional dacă ar practica un sport”. Cu alte cuvinte, rezultatele studiului publicat în jurnalul Plos One ar putea asigura noi metode de a realiza conexiuni între trăsături, comportamente şi eficacitatea intervenţiilor psihologice. 

Acestea sunt cuvintele care trădează vârsta utilizatorului (click pe imagine pentru a o vizualiza în dimensiunea completă)

Acestea sunt cuvintele care trădează vârsta utilizatorului     Acestea sunt cuvintele care trădează vârsta utilizatorului

Martin Seligman, director în cadrul Positive Psychology Center a explicat de ce noua abordare vine cu ceva în plus faţă de metodele anterioare: „Când mă întreb: «Cum e să fii un extrovertit?», «Cum e să fii o adolescentă?», «Cum e să fii un nevrotic sau un schizofrenic?» sau «Cum te simţi când ai 70 de ani?» aceste clustere de cuvinte îmi asigură răspunsuri mai bune decât chestionarele existente”. 

Cuvintele care indică genul persoanei (click pe imagine pentru a o vizualiza în dimensiunea completă):

Cuvintele care indică genul persoanei     Cuvintele care indică genul persoanei

Una dintre cele mai bune urmări ale acestui studiu este faptul că de acum înainte s-ar putea ca oamenii de ştiinţă să nu mai fie nevoiţi să roage milioane de oameni să completeze chestionare, ci doar să le ceară acestora permisiunea de a le vizualiza statusurile de pe Facebook sau Twitter. 

Sursa: Slate
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase