Home » D:News » Un miliardar chinez va construi o copie identică a celebrei clădiri Crystal Palace, cea mai mare structură din sticlă din lume

Un miliardar chinez va construi o copie identică a celebrei clădiri Crystal Palace, cea mai mare structură din sticlă din lume

Publicat: 05.10.2013
Un miliardar chinez a anunţat că va cheltui 500 milioane de lire sterline (810 milioane dolari) pentru a construi o copie identică a clădirii Crystal Palace din Londra, o uriaşă structură din sticlă şi oţel care a captivat lumea întreagă, înainte de a fi distrusă într-un incendiu în 1936.

Ni Zhaoxing, directorul grupului de investiţii ZhongRong Group, speră să recreeze celebrul „palat” din Londra secolului al XIX-lea, considerat cea mai mare structură din sticlă din lume, înainte de a fi distrusă într-un incendiu în urmă cu aproape opt decenii, informează Reuters.

Crystal Palace a fost creat de arhitectul Joseph Paxton pentru a găzdui Expoziţia Universală din 1851, organizată de Marea Britanie cu intenţia clară de a ului celelalte popoare ale lumii cu diverse obiecte luate din toate colţurile Imperiului Britanic şi cu diverse „minuni” ale industrializării.

Crystal Palace în 1854    Crystal Palace în 1854

Amplasată iniţial în Hyde Park, construcţia a fost apoi mutată în sudul Londrei, în 1854, iar miliardarul chinez Ni Zhaoxing vrea să construiască o copie perfectă, în acelaşi loc, respectând dimensiunile originale – lungime de 500 de metri şi înălţime de 50 de metri.

„Vom crea o versiune din secolul XXI a palatului”, a declarat Boris Johnson, primarul Londrei. „Nu este un act de nostalgie. Privim spre viitor şi vrem să ne decorăm oraşul cu o structură de clasă mondială”.

„Fostul Crystal Palce este considerat în China o realizare magnifică”, a declarat preşedintele ZhongRong Group. „Acest proiect este o ocazie unică de a restaura Crystal Palace şi parcul din jurul său la splendoarea de altădată”.

Potrivit AFP, proiectul chinez vizează transformarea acelui sit istoric într-o destinaţie culturală. Restaurarea parcului de 73 de hectare va fi realizată prin intermediul unui şantier care va crea circa 2.000 de locuri de muncă.

Aşa va arăta Crystal Palace după ce va fi reconstruit, în viziunea ZhongRong Group    (Ilustraţie: ZhongRong Group)Aşa va arăta Crystal Palace după ce va fi reconstruit, în viziunea  ZhongRong Group

Parcul din zonă a găzduit un club de fotbal din Premier League, Crystal Palace, pe stadionul căruia s-au disputat 21 de finale din Cupa Angliei. Stadionul actual din această zonă verde găzduieşte probe de atletism şi va fi conservat, potrivit proiectului chinez.

Boris Johnson, preşedintele comitetului însărcinat cu supravegherea lucrărilor, spune că acestea nu vor debuta înainte de anul 2015.

Parcul în care s-a aflat Crystal Palace se află în prezent un amfiteatru în care a cântat Bob Marley, un centru naţional al sportului şi colecţie de sculpturi uriaşe în formă de dinozauri, care datează din 1850.

Grupul chinez spune că noua clădire va atrage un număr mare de turişti şi viitorul complex va găzdui o serie de expoziţii internaţionale.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase