Home » D:News » Surprinzător: cum poate fi diagnosticată o boală gravă cu ajutorul untului de arahide? (VIDEO)

Surprinzător: cum poate fi diagnosticată o boală gravă cu ajutorul untului de arahide? (VIDEO)

Surprinzător: cum poate fi diagnosticată o boală gravă cu ajutorul untului de arahide? (VIDEO)
Publicat: 12.10.2013
Alimentul – mai puţin consumat în Europa, dar extrem de popular în SUA – a fost folosit de cercetătorii de la Universitatea din Florida pentru a evalua pierderea simţului olfactiv, un semn precoce care poate anunţa instalarea bolii Alzheimer.

Cercetători au utilizat untul de arahide pentru a determina pierderea simţului mirosului la o nară, comparativ cu cealaltă, deoarece s-a constatat că persoanele aflate  în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer prezintă o asimetrie  marcată din acest punct de vedere: îşi pierd mirosul în nara stângă mult mai devreme decât la nivelul nării drepte.

Untul de arahide este substanţa perfectă pentru a testa acest fenomen, deoarece este un aşa-numit odorant pur – un amestec de substanţe al cărui miros este detectat exclusiv de către nervul olfactiv. În cazul altor substanţe, mirosul este perceput, într-oarecare măsură, şi prin intermediul nervului trigemen, responsabil de senzaţiile resimţite la nivelul feţei.

Dar, pentru cercetările asupra bolii Alzheimer, este important nervul olfactiv. Deteriorarea funcţiei centrului olfactiv al creierului este unul dintre primele semne ale bolii, dar el nu este uşor de detectat.

Cercetătorii de la Universitatea Florida au măsurat acuitatea simţului olfactiv la pacienţi cu Alzheimer şi alte forme de demenţă, la fiecare nară pe rând, apropiind treptat de nară un recipient cu unt de arahide şi măsurând distanţa – în centimetri – la care subiectul percepea mirosul alimentului respectiv.

S-a constatat că pacienţii cu Alzheimer, spre deosebire de cei cu alte forme de demenţă, percepeau mai bine mirosul cu nara dreaptă decât cu cea stângă. În  medie, pacienţii puteau simţi mirosul de la aproximativ 20 cm cu nara dreaptă şi de la doar 10 cm cu nara stângă – o diferenţă considerabilă.

Pe baza acestor descoperiri, s-ar putea pune la punct o metodă simplă şi rapidă de identificare a stadiilor timpurii ale maladiei Alzheimer, astfel încât tratamentul medicamentos menit să încetinească evoluţia bolii să poată fi început cât mai devreme.

Pentru moment, testul cu unt de arahide serveşte doar la confirmarea diagnosticului de Alzheimer, pus pe baza rezultatelor altor investigaţii. Dar cercetătorii plănuiesc să studieze pacienţi care prezintă o deteriorare uşoară a funcţiilor cognitive, pentru a vedea dacă acest test poate fi utilizat pentru a prezice care dintre pacienţi va dezvolta maladia Alzheimer.

Sursa: Mail Online / Foto: Hepta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase