Home » D:News » Eşti microbist şi echipa preferată tocmai a pierdut un meci? Ai grijă ce mănânci!

Eşti microbist şi echipa preferată tocmai a pierdut un meci? Ai grijă ce mănânci!

Eşti microbist şi echipa preferată tocmai a pierdut un meci? Ai grijă ce mănânci!
Publicat: 14.10.2013
Relaţia pe care o avem cu sportul poate dăuna sănătăţii – printr-un mecanism indirect, care a fost documentat recent de un studiu realizat în SUA: în oraşele care au echipe în Liga Naţională de Fotbal American, oamenii tind să consume mai multe calorii şi grăsimi după ce echipa lor pierde.

Cercetătorii de la Cleveland Clinic, din oraşul Ohio, au examinat obiceiurile alimentare ale oamenilor din 30 de oraşe americane care aveau echipe în Liga Naţională de Fotbal American (NFL), comparativ cu cei din oraşele fără echipe în ligă. Rezultatele, publicate în jurnalul Psychological Science, arată că piederea meciurilor de către o echipă îi face pe suporterii acesteia să mănânce mai multe calorii şi cantităţi de grăsime mai mari.

Specialiştii  explică fenomenul prin faptul că, atunci când se simt nefericiţi, oamenii recurg adesea la mâncare pentru a se consola.

„Asta nu reuşeşte să rezolve lucrurile, dar ne face să ne simţim mai bine timp de un moment”, spune Joe Rock, psiholog, unul dintre autorii studiului.

Aşa se face că, atunci când echipa unui oraş pierdea, locuitorii oraşului consumau, în medie, cu 10% mai multe calorii şi cantităţi de grăsimi saturate cu 16% mai mari în lunea de după meci (majoritatea meciurilor în campionatul naţional de fotbal america din SUA au loc duminica), comparativ cu locuitorii oraşelor fără echipe în Liga Naţională.

În schimb, suporterii din oraşele ale căror echipe câştigau mâncau mult mai sănătos: comparativ cu locuitorii oraşelor fără echipe în ligă, consumau cu 9% mai puţine grăsimi saturate şi cu 5% mai puţine calorii.

Psihologul Joe Rock crede că acest lucru se datorează faptului că aceste persoane „nu au nevoie” să mănânce nesănătos pentru a-şi îmbunătăţi dispoziţia; în loc să se îndoape cu mâncăruri grase, dulci şi bogate în calorii, ca să se simtă bine, ei pot să vorbească despre meciul în care echipa lor a avut succes şi să se simtă mai bine ca urmare a acestei conversaţii.

Ce e de făcut pentru a evita efectul de îndopare nesănătoasă consecutiv unui meci pierdut de echipa favorită? Cercetătorii spun că suporterii dezamăgiţi de prestaţia echipei lor ar trebui să încerce să îşi deplaseze atenţia spre alte lucruri importante în viaţă, cum ar fi familia. Ar fi de ajutor şi planificarea din timp a unui meniu sănătos pentru ziua de luni, pentru orice eventualitate.

Sursa: FOXNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase