Home » D:News » Omenirea mai are doar 19 ani de trăit? Un asteroid uriaş ce poate lovi Terra în 2032 a fost descoperit de astronomii ucraineni

Omenirea mai are doar 19 ani de trăit? Un asteroid uriaş ce poate lovi Terra în 2032 a fost descoperit de astronomii ucraineni

Publicat: 19.10.2013
Un asteroid uriaş care ar putea să lovească Terra în 2032, cu puterea a 2.500 de bombe nuclare, a fost descoperit o echipă de astronomi ucraineni, informează dailymail.co.uk.

„Lumea, aşa cum o ştim, s-a putea sfârşi pe 26 august 2032”, afirmă autorii acestui articol apărut pe site-ul ziarului britanic Daily Mail.

Un asteroid cu un diametru de 396 de metri se îndreaptă spre Terra şi ar putea să lovească planeta noastră cu o forţă echivalentă cu aceea degajată de 2.500 de bombe nucleare, au anunţat astronomii ucraineni.

Specialiştii de la Observatorul astronomic din Crimeea au descoperit acest asteroid, denumit 2013 TV135, la sfârşitul săptămânii trecute, iar comunitatea ştiinţifică a anunţat că acest corp ceresc este unul dintre cei mai periculoşi doi asteroizi descoperiţi vreodată.

Oamenii de ştiinţă consideră însă că riscul ca 2013 TV135 să lovească Terra este destul de mic – 1 la 63.000 -, ceea ce înseamnă că viaţa de pe planeta noastră să aibă o şansă de 99,9984% de a-şi continua cursul obişnuit şi după anul 2032.

Impactul cu un astfel de asteroid a putea distruge o suprafaţă de peste 260.000 de kilometri pătraţi şi ar putea schimba clima de pe Terra pentru mulţi ani.

Prin comparaţie, şansa de a câştiga premiul cel mare la loteria MegaMillions este de 1 la 176 milioane.

Dacă asteroidul nu se va ciocni de Terra, este foarte probabil ca el să treacă foarte aproape de planeta noastră – la o distanţă de 1,6 milioane de kilometri, afirmă agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Din această cauză, NASA a inclus asteroidul în categoria corpurilor cereşti „potenţial riscante”.

Totodată, oamenii de ştiinţă au alocat acestui asteroid cel mai mare scor de periculozitate – 1 – pe Scara Torino care are valori de la 1 la 10. Un singur alt asteroid a primit scorul 1. Riscurile pentru toţi ceilalţi asteroizi monitorizaţi în prezent sunt neglijabile şi au primit nota 0.

Efectele pe care le-ar avea impactul cu asteroidul 2013 TV135 vor fi catastrofale, mai ales dacă asteroidul va cădea într-o zonă populată.

Totuşi, acest asteroid este mult mai mic decât corpul ceresc care a lovit Pământul şi a cauzat dispariţia dinozaurilor în urmă cu 65 milioane de ani. Cercetătorii au estimat că acel asteroid avea un diametru de 9,6 kilometri.

După ce savanţii ucraineni au descoperit asteroidul, săptămâna trecută, astronomii de la observatoare din Spania, Italia şi Rusia (Siberia) au confirmat existenţa lui 2013 TV135.

Asteroidul se va apropia de Terra mai întâi în 2024, permiţând astfel oamenilor de ştiinţă să îi examineze mai bine orbita şi să calculeze cu un grad mai mare de acurateţe coordonatele eventualei zone de impact.

În prezent, asteroidul 2007 VK184 este considerat corpul ceresc care prezintă cel mai mare risc de impact cu Terra. Acest asteroid cu un diametru de 128 de metri are o probabilitate de 1 la 2.700 de a se ciocni cu planeta noastră în anul 2048. El a fost primul asteroid care a primit nota 1 pe Scara Torino.

Asteroizii care vor trece pe lângă Terra    (Infografic: RIA Novosti)Asteroizii care vor trece pe lângă Terra

Surse: MediafaxDaily Mail, RIA Novosti

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase