Home » D:News » Cercetătorii au aflat de ce ne este mai uşor să facem efort pe muzică

Cercetătorii au aflat de ce ne este mai uşor să facem efort pe muzică

Cercetătorii au aflat de ce ne este mai uşor să facem efort pe muzică
Publicat: 21.10.2013
Muzica are efect asupra celor care depun efort fizic, pentru că muşchii au o coordonare mai bună, iar oboseala se instalează mai târziu, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Max Planck din Germania, informează dailymail.co.uk.

În cadrul experimentelor, neurologii au monitorizat mişcarea musculară, consumul de oxigen şi senzaţiile subiecţilor în timp ce depuneau efort pe ritmul muzicii.

Când ascultau muzică, muncitorii lucrau mai mult şi se simţeau mai puţin obosiţi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru sportivi, mai ales pentru fotbalişti, care se simt mobilizaţi de cântecele suporterilor.

Studii anterioare au arătat că muzica distrage creierul de la resimţirea durerii, însă noul studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), afirmă că rezistenţa la efort are legătură cu ritmul muzicii.

Cercetătorii germani au ajuns la concluzia că muzica nu este doar o distracţie, ci poate deveni o forţă motrice pentru a munci mai mult şi mai eficient.

„Această descoperire este importantă, deoarece contribuie decisiv la înţelegerea efectului terapeutic al muzicii. Cântatul şi ascultarea muzicii fac efortul fizic să pară mai puţin epuizant„, a afirmat Tom Fritz, autorul studiului.

Descoperirea cercetătorilor nu este doar o veste bună pentru pasionaţii de sport, ci oferă şi câteva dovezi interesante despre originile muzicii. Dacă muzica poate face „activităţile epuizante de grup” mai puţin obositoare, speculează cercetătorii, aceasta ar fi putut evolua ca un instrument util care să faciliteze realizarea proiectelor importante.

Sursa: Mediafax, PSMagProceedings of the National Academy of Sciences

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase