Home » D:News » Ca la un „concert rock” preistoric: oamenii primitivi aveau „săli de spectacol”, cu efecte de sunet şi lumină

Ca la un „concert rock” preistoric: oamenii primitivi aveau „săli de spectacol”, cu efecte de sunet şi lumină

Ca la un „concert rock” preistoric: oamenii primitivi aveau „săli de spectacol”, cu efecte de sunet şi lumină
Publicat: 28.10.2013
Picturile rupestre realizate de oamenii preistorici erau localizate în acele secţiuni ale peşterilor care aveau cea mai bună acustică, unde sunetul reverbera puternic, arată cercetări realizate în Spania. Rezultatele sugerează că oamenii primitivi aveau atât simţul muzicii, cât şi pe cel al artelor vizuale şi apreciau spectacolele complexe, cu efecte optice şi acustice.

Studiind arta rupestră din nordul Spaniei, cercetătorii au descoperit un număr de litofone, sau „pietre muzicale” (inclusiv 5 stalagmite care scoteau un sunet clar atunci când erau lovite), în apropierea unor picturi rupestre vechi de 40.000 de ani.

„Este limpede, spun cercetătorii, „că sunetul şi imaginea erau ambele semnificative în viaţa rituală ce se desfăşura în interiorul peşterilor.”

După cum spune dr. Rupert Till, de la Universitatea Huddersfield, care va comenta mâine aceste rezultate în cadrul conferinţei Science and Heritage Programme, „e clar că preistoria nu era tăcută, surdă sau mută. În întuneric sau la slaba lumină pâlpâitoare din interiorul unei peşteri preistorice, sunetul ar fi putut fi deosebit de dramatic sau important.” După opinia sa, sunetul avea puterea de transforma perceperea spaţiului respectiv, ca fiind un loc deosebit, astfel că nu e de mirare că oamenii optau pentru decorarea aceluiaşi spaţiu cu imagini pictate.

Sursa: Mail Online

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase