Prima pagină D:News

UE oferă 3 milioane de euro pentru un studiu privind recuperarea substanţelor utile din urină

Cătălina Mihai 11.09.2013 | ● Vizualizări: 46
"ValuefromUrine" este un proiect derulat pentru Comisia Europeană de către şapte universităţi şi institute de cercetare din cinci ţări: Olanda, Luxemburg, Portugalia, Marea Britanie şi Spania.     (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Uniunea Europeană a alocat aproape trei milioane de euro pentru un studiu privind posibilitatea recuperării unor nutrienţi, precum nitrogenul şi fosfatul, din urină.

"ValuefromUrine" este un proiect derulat pentru Comisia Europeană de către şapte universităţi şi institute de cercetare din cinci ţări: Olanda, Luxemburg, Portugalia, Marea Britanie şi Spania.

Costul total al studiului este de 3,85 milioane de euro, contribuţia Comisiei Europene fiind de 2,91 milioane de euro.

Obiectivul studiului constă în "dezvoltarea unei tehnologii care să trateze urina înainte ca aceasta să se amestece cu restul apei menajere", astfel încât să fie recuperat azotul şi fosfatul.

În urma acestui studiu, CE speră să obţină o tehnologie cu investiţii minime care să permită recuperarea azotului (aflat în componenţa amoniacului) şi a fosfatului, doi ingredienţi folosiţi în producerea fertilizatorilor agricoli. În prezent, UE importă cantităţi mari de fosfor pentru producerea fertilizatorilor agricoli.

Totodată, cercetătorii speră să obţină din urină şi electricitate.

Studiul a fost lansat la 1 septembrie 2012 şi se va încheia la 31 august 2016.

Sursa: Mediafax