Home » D:News » ONU dă o veste proastă: gazele cu efect de seră din atmosferă au atins niveluri record în 2012 (VIDEO)

ONU dă o veste proastă: gazele cu efect de seră din atmosferă au atins niveluri record în 2012 (VIDEO)

ONU dă o veste proastă: gazele cu efect de seră din atmosferă au atins niveluri record în 2012 (VIDEO)
Publicat: 07.11.2013
Anul 2012 a fost marcat de o nouă creştere a concentraţiei de gaze cu efect de seră în atmosferă, aflate la originea încălzirii globale, iar această tendinţă nu va fi inversată în 2013, potrivit experţilor de la Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie a ONU cu sediul la Geneva.

Veştile nu sunt bune„, a declarat Michel Jarraud, secretarul general al OMM, prezentând presei, miercuri, un buletin informativ alcătuit de organizaţia pe care o conduce despre gazele cu efect de seră, referitor la anul 2012, informează AFP.

Principalele trei gaze cu efect de seră, aflate la originea fenomenului de încălzire globală, au înregistrat într-adevăr noi concentraţii record în atmosferă în anul 2012 pe plan mondial.

Potrivit celor mai recente analize, concentraţia de CO2, gazul cu efect de seră de origine umană cel mai abundent în atmosferă, a crescut cu 0,56% între 2011 (precedentul an record) şi 2012.

Pentru metan, un alt gaz cu efect de seră studiat de OMM, creşterea a fost de 0,33%, iar, pentru protoxidul de azot (N2O), creşterea a fost de 0,28%.

Situaţia nu poate decât să se agraveze în 2013, ţinând cont de faptul că nicio decizie nu a fost luată pentru a opri această tendinţă de creştere„, a spus Michel Jarraud.

Nu mai este o curbă lineară, creşterea se accelerează„, a adăugat el.

Dacă omenirea va continua pe această cale, „temperatura medie a Globului, la sfârşitul secolului, ar putea creşte cu 4,5 grade peste valoarea din era industrială (anul 1750, n.r.) şi chiar cu mai mult în anumite regiuni, iar consecinţele ar fi catastrofice”, a spus acelaşi expert.

Dioxidul de carbon (CO2) este principalul vinovat pentru încălzirea climatică.

Concentraţia sa în atmosferă a crescut în 2012 cu 2,2 ppm (părţi per milion), în condiţiile în care creşterea a fost de 2,0 ppm în 2011.

Creşterea medie din ultimii 10 ani a fost de 2,02 ppm, iar cifrele din 2012 arată „o accelerare a acestei tendinţe”.

CO2 îşi are originea în arderea combustibililor fosili şi în fenomenul de despădurire.

Este un gaz care „rămâne în atmosferă timp de sute sau chiar mii de ani”, a precizat OMM, potrivit căreia „cele mai multe dintre aspectele încălzirii globale vor persista timp de secole, chiar dacă emisiile de CO2 vor scădea brusc”.

OMM a dezvăluit, de asemenea, o creştere a concentraţiei de metan (CH4), din 2007, în condiţiile în care acea creştere se stabilizase „la o valoare apropiată de zero” între 1996 şi 2006.

OMM nu are o explicaţie pentru această creştere, evidenţiată mai ales în emisfera nordică, la latitudini medii şi tropicale.

„Este greu de spus dacă această creştere se datorează unor factori umani sau naturali”, a spus un expert de la OMM.

Aproximativ 60% din emisiile de metan din atmosferă sunt de origine umană. Ele sunt provocate de creşterea bovinelor, cultura orezului, poluare şi combustia biomasei.

Al treilea gaz cu efect de seră aflat la originea încălzirii globale este protoxidul de azot (N2O).

El se află mai ales în îngrăşăminte.

Şi în cazul acestui gaz, rata de creştere între 2011 şi 2012 (0,9 ppb – părţi per miliard) a fost superioară mediei din ultimii 10 ani (0,8 ppb).

Buletinul OMM a fost publicat la o zi după raportul unei alte agenţii a ONU, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), potrivit căruia şansele de a limita încălzirea globală la +2°Celsius în secolul al XXI-lea au scăzut considerabil.

Rapoartele UNEP şi OMM au fost publicate cu doar câteva zile înainte de debutul, săptămâna viitoare, la Varşovia, a Conferinţei anuale pentru climă.

Sursa: Mediafax, AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase