Home » D:News » Ţi-e frică de dentist? Specialiştii în neuroştiinţe dezvăluie care este cauza

Ţi-e frică de dentist? Specialiştii în neuroştiinţe dezvăluie care este cauza

Ţi-e frică de dentist? Specialiştii în neuroştiinţe dezvăluie care este cauza
Publicat: 11.11.2013
Zgomotul făcut de freza unui dentist provoacă de multe ori temeri şi palpitaţii ale inimii, însă ce se petrece în creier a fost pentru mult timp un mister.

Acum, cercetătorii din Japonia cred că se apropie de un răspuns după ce au apelat la scanarea cerebrală pentru a descoperi ce se întâmplă în creierul unei persoane atunci când aude zgomotul făcut de frezele şi de instrumentele de aspiraţie folosite de dentişti.

Persoanele care se temeau să meargă la dentist prezentau diferenţe majore în reacţiile cerebrale faţă de persoanele care erau mai relaxate, conform studiului prezentat în cadrul întrunirii Society for Neuroscience, ce a avut loc duminică la San Diego.

Descifrarea modului în care creierul uman reacţionează la sunete, mai ales în cazul pacienţilor anxioşi, ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să evalueze diferite metode prin care să îi liniştească pe aceştia, observând modul în care activitatea neuronală este afectată, explică Hiroyuki Karibe de la Universitatea Stomatologică Nippon din Tokyo.

„Ca dentist pediatru, am avut mulţi pacienţi începând cu anul 1987, iar din experienţa mea clinică, am descoperit că sunetul frezei poate provoca anxietate în rândul anumitor pacienţi”, afirmă Karibe. Cercetătorul afirmă că până acum nu a studiat nimeni modul în care sunetele instrumentelor stomatologice afectează activitatea cerebrală a oamenilor.

Cu ajutorul unei echipe de psihiatri, Karibe a rugat 21 de femei şi 13 bărbaţi cu vârste cuprinse între 19 şi 49 de ani să completeze un sondaj care măsura cât de mult se temeau de vizita la dentist. Sondajul cuprindea 20 de întrebări, printre care „deveniţi tensionat în timpul tratamentului stomatologic?” şi „vă simţiţi anxios atunci când auziţi freza dentistului?”. Voluntarii au răspuns pe o scară de la 1 la 5, 1 reprezentând deloc” şi 5 însemnând „foarte mult”.

Karibe a împărţit voluntarii în grupuri cu temeri şi fără temeri, în funcţie de răspunsurile la sondaj. Ulterior, cercetătorul a scanat participanţii cu ajutorul unui aparat fMRI (rezonanţă magnetică funcţională) în timp ce aceştia ascultau o serie de zgomote, printre care cele făcute de freze şi de instrumentele de aspiraţie.

„Toţi participanţii au fost izolaţi în camera fMRI în timp ce ascultau sunetele dentare, astfel că nu puteam să vedem dacă reacţionau vizibil sau auzibil la sunetele dentare, însă puteam recunoaşte reacţiile lor în funcţie de activitatea cerebrală”, explică dr. Karibe.

Persoanele clasificate ca „nemătoare” nu erau anxioase atunci când mergeau la dentist. Atunci când persoanele din acest grup auzeau zgomotele asociate stomatologiei, anumite părţi ale creierului – girii superiori temporali – reacţionau mai puternic decât atunci când auzeau sunete neutre. Acest lucru, spune Karibe, înseamnă că sunetele dentare provocau o activitate mai intensă în zonele auditive primare ale creierului.

Persoanele anxioase reacţionau diferit. În loc să prezinte o amplificare a activităţii în zonele auditive ale creierului, acestea aveau o reacţie mai intensă în regiunea cunoscută sub numele de nucleul caudat stâng, ce ar putea juca un rol în învăţarea şi amintirea sunetelor instrumentelor stomatologice.

„Credem că descoperirile pot fi folosite pentru a evalua eficacitatea unor intervenţii precum terapia cognitiv comportamentală în cazul unor pacienţi care se tem de tratamentul stomatologic”, spune Karibe.

Aproximativ 10% din populaţie suferă de anxietate severă în ceea ce priveşte vizitele la dentist, astfel că mulţi oameni amână vizitele până când suferă de dureri la dinţi sau de alte urgenţe, cum ar fi un abces dentar. Acest comportament poate genera un ciclu negativ de evenimente, pentru că pacienţii devin şi mai speriaţi deoarece tratamentul de urgenţă poate fi mai traumatizant.

Martin Tickle, profesor de sănătate publică stomatologică la Universitatea Manchester, afirmă că anxietatea dentară este mai răspândită la copiii ai căror părinţi se tem de dentist şi în rândul celor cărora le-au fost extraşi dinţi.

Un sondaj recent arată că durerea este un fenomen destul de rar în stomatologie. Sondajul a analizat 451 de adulţi care au mers la dentist în nord-vestul Angliei şi a relevat că 75% dintre pacienţi nu au simţit niciun fel de durere în timpul vizitelor la stomatolog. Cei care au suferit cele mai invazive proceduri, precum extracţii ale dinţilor sau tratament canalului radicular, au relatat cele mai mari niveluri ale durerii, însă chiar şi în rândul acestor pacienţi au fost cazuri care nu au simţit deloc durere.

Cel mai puternic factor prezicător al durerii în timpul procedurilor stomatologice este anxietatea dentară. Pacienţii anxioşi erau de patru ori mai predispuşi să simtă durere decât pacienţii non-anxioşi, după ce eliminam alţi factori”, se arată în raportul elaborat Tickle.

Tickle afirmă că soluţia nu constă în scanări cerebrale. „Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să prevenim cariile la copii, ca să nu mai fie nevoie de extracţii, pentru că principalul motiv pentru care se administrează anestezic general copiilor este pentru extragerea dinţilor cariaţi”, spune Tickle.

„De asemenea, trebuie să îmbunătăţim volumul şi cantitatea cercetărilor ce analizează cum putem gestiona în mod eficace copiii şi adulţii care prezintă anxietate dentară. Trebuie să oferim totodată dentiştilor un ghid despre cum pot apela la intervenţii confirmate de cercetări. În cazurile cu fobie severă, trebuie să dezvoltăm o bază cu dovezi care să ateste care este cea mai bună metodă de gestionare a acestor pacienţi prin servicii specializate, cum ar fi terapia”, a concluzionat Tickle.

Sursa: The Guardian
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase