Home » D:News » A fost dezvăluit cel mai nou robot de companie: „PaPeRo petit”

A fost dezvăluit cel mai nou robot de companie: „PaPeRo petit”

Publicat: 12.11.2013
Grupul japonez NEC a prezentat luni un nou robot de companie, "PaPeRo petit", prin intermediul căruia speră să propună în curând o întreagă gamă de servicii, concepute de societăţi partenere, informează AFP.

De două ori mai mic decât „fratele său mai mare” PaPeRo, dar cu care seamănă foarte mult, „PaPeRo petit” este echipat cu mai multe tipuri de senzori (camere video, termometru, senzor de distanţă etc.) care îi permit să detecteze prezenţa unei persoane şi să iniţieze o conversaţie, graţie capacităţilor sale de recunoaştere şi sinteză vocală.

O parte a funcţiilor acestui robot, în permanenţă conectat la un server aflat la distanţă, sunt administrate de acesta, fapt care a permis simplificarea arhitecturii robotului şi mărirea capacităţilor sale potenţiale.

NEC a lansat un apel pentru toţi partenerii tehnici şi comerciali potenţiali cu scopul ca aceştia să dezvolte aplicaţii diverse, pentru ca „PaPeRo petit” să devină util în familii, în magazine, în şcoli şi în locurile publice.

O firmă de securitate privată ar putea, de exemplu, să îl propună pe „PaPeRo petit” pe post de supliment pentru prestaţiile sale obişnuite de detectare a spargerilor, a incendiilor şi să trimită un poliţist la domiciliul aferent.

„PaPeRo petit” poate într-adevăr să detecteze prezenţa unui intrus, prin faptul că este capabil să îşi dea seama că persoana văzută nu este înregistrată în memoria sa, iar apoi poate să o întrebe: „Cine eşti? Ce faci acolo?” – contactând în acelaşi timp compania de securitate.

„PaPeRo petit” poate şi să îl avertizeze pe posesor în legătură cu întoarcerea la ora prevăzută a copiilor de la şcoală sau să supravegheze o persoană în vârstă şi să îi reamintească, printre altele, ora la care trebuie să îşi ia medicamentele.

Din punct de vedere tehnic, numeroase posibilităţi sunt oferite, afirmă reprezenanţii grupului NEC, însă este important să fie concepute servicii şi aplicaţii pentru a le propune clienţilor, cu scopul ca aceştia să îşi dea într-adevăr seama de utilitatea unui astfel de companion. Acesta este motivul pentru care NEC a optat pentru modelul parteneriatului.

„PaPeRo petit” va fi pus în curând în vânzare în Japonia, pentru companii şi persoane private, şi va fi însoţit de o gamă de servicii potrivite.

„PaPeRo”, al cărui nume vine de la sintagma „Partner-type-Personal-Robot” („Robot personal de tip partener”), este un robot personal conceput de firma japoneză NEC Corporation. PaPeRo se remarcă prin apariţia lui foarte simpatică şi prin sistemul de recunoaştere facială. Concepţia sa a început în 1997, odată cu primul prototip, R100. Numele „PaPeRo” a fost adoptat în 2001.

Surse: Mediafax, AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase