Prima pagină D:News

Cum te poţi lăsa de fumat? Cercetătorii au reuşit printr-o metodă inedită, prin care schimbă activitatea cerebrală

Florin Bădescu 11.16.2013 | ● Vizualizări: 1250
Utilizarea undelor magnetice pentru a modifica activitatea cerebrală ar putea ajuta anumite persoane să renunţe la fumat     (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Utilizarea undelor magnetice pentru a modifica activitatea cerebrală ar putea ajuta anumite persoane să renunţe la fumat, potrivit rezultatelor unui studiu realizat recent în Israel, informează bbc.co.uk.

Oamenii de ştiinţă au folosit stimularea magnetică transcraniană (TMS) pentru "a demonta" dependenţa de nicotină din creier.

Autorii studiului, prezentat la conferinţa Neuroscience 2013, sugerează că tehnica lor ar putea să îi ajute pe oameni să renunţe complet la fumat.

Ei au mai spus că este nevoie totuşi de alte câteva teste suplimentare înainte ca metoda lor să poată fi recomandată ca terapie.Tehnica TMS stimulează neuronii pentru a modifica funcţionarea creierului şi este deja utilizată în cazul unor pacienţi care suferă de depresie.

Cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion din Israel au expediat fluxuri magnetice spre două regiuni cerebrale asociate cu dependenţa de nicotină - cortexul prefrontal şi cortexul insular.

Voluntarii din acest studiu - 115 fumători convinşi - au fost împărţiţi în trei grupuri şi, timp de 13 zile, au efectuat şedinţe de TMS cu unde cu frecvenţă înaltă, şedinţe de TMS cu unde de frecvenţă joasă sau nu au primit niciun fel de tratament.

Aceia care au primit TMS cu unde cu frecvenţă înaltă au prezentat apoi o frecvenţă a fumatului considerabil mai mică şi erau mult mai dispuşi să renunţe la fumat la finalul perioadei de monitorizare de şase luni.

Cel mai mare succes a fost obţinut la voluntarii cărora le-au fost prezentate fotografii cu ţigarete aprinse în timp ce primeau această terapie magnetică - o treime dintre ei au renunţat la fumat după şase luni.

Studiul a fost coordonat de profesorul Abraham Zangen de la Universitatea Ben Gurion.

Un alt studiu, prezentat la aceeaşi conferinţă, a evidenţiat faptul că stimularea creierului cu electrozi implantaţi ar putea contribui la combaterea eficientă a dependenţei de heroină.

Surse: Mediafax, BBC News

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI