Home » D:News » Premieră pentru România şi Europa de Sud-Est: o operaţie inovatoare pentru o boală rară la esofag

Premieră pentru România şi Europa de Sud-Est: o operaţie inovatoare pentru o boală rară la esofag

Premieră pentru România şi Europa de Sud-Est: o operaţie inovatoare pentru o boală rară la esofag
Publicat: 18.11.2013
O intervenţie medicală endoscopică, în premieră în România şi în Europa de Sud-Est, pentru tratarea unei boli rare a esofagului, Achalazia, a fost realizată de un medic de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie "O. Fodor" din Cluj-Napoca.

Medicul care a realizat operaţia, Marcel Tanţău de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „O. Fodor” din Cluj-Napoca, a declarat că până acum intervenţia în astfel de cazuri consta în şedinţe endoscopice repetate, de dilatare a esofagului cu un „balonaş” sau în operaţie chirurgicală laparoscopică.

„Prima intervenţie medicală endoscopică în premieră în România şi în Europa de Sud-Est a fost realizată la începutul lunii noiembrie, la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie «O. Fodor» din Cluj-Napoca, la o pacientă de 41 de ani diagnosticată cu Achalazie, o boală rară a esofagului, care nu permite trecerea alimentelor în stomac, iar în esofag se poate aduna peste un kilogram de alimente. Până acum, intervenţia în astfel de cazuri consta în şedinţe endoscopice repetate de dilatare a esofagului cu un balonaş sau în intervenţia chirurgicală laparoscopică, dezavantajul fiind că pacienţii dezvoltau reflux esofagian. Noua tehnică, miotomie perorală endoscopică, este una minim invazivă şi prevede introducerea unui endoscop prin orificiul bucal, efectuarea unei breşe la nivelul mucoasei esofagului, prin realizarea unui tunel prin care avansează cu endoscopul, după care se secţionează stratul muscular circular şi sfincterul esofagian inferior”, a explicat Tanţău.

Potrivit acestuia, operaţia a durat aproape două ore, iar pacienta şi-a reluat alimentaţia în mod corespunzător la aproximativ 48 de ore după intervenţie, durata de spitalizare post-operatorie fiind de patru zile.

Marcel Tanţău a subliniat că noua tehnică a fost dezvoltată de un medic japonez de la un spital din Yokohama şi a fost prezentată la un work-shop de endoscopie digestivă care a avut loc la Cluj-Napoca în 2011.

„Ne propunem să facem două-trei astfel de operaţii pe lună. Avem endoscoape HD, o astfel de trusă medicală depăşeşte 100.000 de euro”, a menţionat Marcel Tanţău.

În România sunt înregistrate anual aproximativ 1.000 de cazuri de Achalazie.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase