Home » D:News » Oamenii de ştiinţă au ucis cea mai vârstnică creatură de pe Terra. Avea 507 ani (FOTO)

Oamenii de ştiinţă au ucis cea mai vârstnică creatură de pe Terra. Avea 507 ani (FOTO)

Publicat: 14.11.2013
Când oamenii de ştiinţă au ucis din greşeală ceea ce s-a dovedit a fi cea mai cea mai „bătrână” creatură în viaţă, ei s-au simţit foarte vinovaţi. Acum, când cercetări avansate au indicat că era vorba de o creatură chiar mai în vârstă decât se credea iniţial, regretul specialiştilor este şi mai mare.

Scoica quahog (Mercenaria mercenaria) a fost extrasă vie de pe fundul Atlanticului de Nord din apropiere de Islanda, în anul 2006. Atunci, oamenii de ştiinţă au aşezat-o într-un frigider aşa cum se face de obicei, fără să îi bănuiască vârsta şi importanţa. Abia când au dus-o în laborator pentru ca oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bangor să o studieze, s-a aflat că animalul are 400 de ani. 

În cele din urmă, scoica, botezată Ming Molusca (după dinastia chineză care era la putere atunci când animalul s-a născut) a fost trecută în Cartea Recordurilor. 

Acum, însă, după o analizare mai atentă a quahogului oceanic, oamenii de ştiinţă au descoperit că ea era chiar mai „bătrână” decât se credea. Mai exact, ei au concluzionat că ea a trăit 507 ani. 

Molusca Ming, cea mai vârstnică creatură de pe Pământ, ucisă la 507 ani    Molusca Ming, cea mai vârstnică creatură de pe Pământ, ucisă la 507 ani

„Prima dată am obţinut rezultate greşite şi poate ne-am grăbit când am făcut informaţiile publice. Însă acum suntem siguri că am stabilit adevărata ei vârstă”, a declarat dr. Paul Butler de la University’s School of Ocean Sciences. 

An de an, în timpul verii, atunci când apele sunt mai calde, cochilia unui quahog creşte cu câte un strat. Prin urmare, atunci când cochilia este tăiată în două, oamenii de ştiinţă îi pot număra straturile, la fel cum numără inelele unui arbore. 

Straturile pot fi observate în două locuri: pe exterior şi la nivelul ligamentului care îi undeşte cele două feţe ale cochiliei. În general, această porţiune de legătură este considerată ca fiind cel mai bun loc pentru numărarea inelelor. Iniţial, când specialiştii au vrut să afle vârsta lui Ming, ei au numărat straturile de la nivelul ligamentului. 

Totuşi, din cauză că animalul era foarte în vârstă, multe straturi se comprimaseră, astfel, atunci când au analizat şi exteriorul cochiliei, specialiştii au descoperit că se puteau număra mult mai multe straturi. 

Astfel, ei au concluzionat că molusca s-a născut în 1499, la doar 7 ani după ce Columb a descoperit America şi chiar înainte ca Henry al VIII-lea să se fi căsătorit cu cea de-a cincea soţie,  Catherine de Aragon în 1509. 

Acum, oamenii de ştiinţă susţin că pot analiza straturile cochiliei pentru a afla informaţii referitoare la temperaturile apei de acum mii de de ani. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase