Home » D:News » Doar 12% dintre români care au acces la colectare selectivă folosesc containerele speciale

Doar 12% dintre români care au acces la colectare selectivă folosesc containerele speciale

Doar 12% dintre români care au acces la colectare selectivă folosesc containerele speciale
Publicat: 21.11.2013
Aproximativ 60 la sută dintre românii care au acces la sistemul de colectare selectivă declară că separă deşeurile în gospodărie, însă numai 12 la sută le depun în containerele speciale, potrivit unui studiu efectuat de Eco-Rom Ambalaje.

Dintre respondenţi, 64 la sută. au declarat că au acces la sistemul de colectare selectivă, faţă de aproximativ jumătate în 2011.

Întrebaţi dacă cunosc vreun punct de colectare separată a deşeurilor de ambalaje (hârtie, metal, plastic, sticlă), 32,4 la sută au răspuns că ştiu un astfel de loc „foarte aproape” de locuinţă, alţi 32,2 la sută spun că acesta se află „puţin mai departe” de casă, 17,5 la sută că este „destul de departe”, iar 11,5 la sută nu cunosc un punct de colectare separată. Şase la sută dintre respondenţi au spus că deşeurile pentru reciclare se colectează în saci separaţi.

Aproximativ 60 la sută dintre cei care au acces la sistemul de colectare selectivă spun că depun separat deşeurile în gospodărie, cu 24 de procente mai mult decât în 2011. Dintre aceştia, 12 la sută le depun în containerele dedicate, 14 la sută le pun în saci separaţi pentru a fi ridicate de operatorul de salubritate sau de personalul de serviciu, (14%), 15 la sută păstrează o parte din ele, 10 la sută le aruncă la gunoi odată cu resturile menajere, iar procente mai mici le dau persoanelor sărace sau le dau foc.

Cei care nu separă deşeurile declară că nu adoptă acest comportament deoarece nu au un punct de colectare în apropierea locuinţei (75 la sută), pentru că nu au suficient spaţiu în casă destinat depozitării deşeurilor colectate (48 la sută) sau pentru că nu ştiu unde se află punctele de colectare separată (40 la sută). În categoria celor care nu colectează separat se încadrează tinerii, persoanele cu venituri scăzute, persoanele cu nivel minim de educaţie, în special din regiunea Muntenia.

În ceea ce priveşte gradul de satisfacţie, 36 la sută dintre românii care au acces la sistem sunt mulţumiţi de serviciul de colectare separată din localitatea lor, cel mai ridicat nivel de satisfacţie înregistrându-se în Transilvania – 46 la sută.

Ceea ce-i nemulţumeşte pe români la serviciul de colectare selectivă este în mare parte numărul redus de puncte de colectare (pentru 21,3 la sută dintre respondenţi).

Primele trei lucruri care îi determină pe români să colecteze separat deşeurile sunt: prezenţa containerelor în apropierea locuinţei (31 la sută), campaniile de informare şi educare din media (24 la sută) şi exemplul altor persoane (18 la sută).

Studiul a fot realizat de IMAS Marketing şi Sondaje pe un eşantion de 1.010 de persoane, reprezentativ pentru populaţia cu vârsta peste 18 ani din România. Eşantionul include persoane adulte din 528 de localităţi dintre care 375 de localităţi din mediul rural şi 153 din mediul urban. Interviurile s-au desfăşurat telefonic (asistat de calculator) în perioada 16 – 25 septembrie 2013. Eroarea maximă de eşantionare este de plus/minus 3,1 la sută.

Eco-Rom Ambalaje, în parteneriat cu autorităţile locale şi operatorii de salubritate desemnaţi, dezvoltă serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje în 450 de localităţi, Astfel, aproximativ 45 la sută din populaţia României – circa 9 milioane de români – au acces la sistemul de colectare selectivă prin cele aproximativ 17.500 pubele colorate puse la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase