Home » D:News » Bere şi cărămizi: ce legătură interesantă au descoperit cercetătorii între aceste două produse?

Bere şi cărămizi: ce legătură interesantă au descoperit cercetătorii între aceste două produse?

Bere şi cărămizi: ce legătură interesantă au descoperit cercetătorii între aceste două produse?
Publicat: 01.12.2013
Un deşeu rămas de la fabricarea berii poate, dacă este adăugat în compoziţia materialului pentru fabricarea cărămizilor, să îmbunătăţească semnificativ calitatea acestora, au descoperit oamenii de ştiinţă de la Institutul Politehnic din Tomar, Portugalia.

Amestecând boabele măcinate de cereale, rămase de la fabricarea berii, în pasta argiloasă din care se fac cărămizile, acestea capătă proprietăţi izolante mai bune, iar procesul este mai “prietenos” faţă de mediu.

Cărămizile moderne sunt adesea impregnate cu polistiren pentru a le mări capacitatea de a reţine căldura, dar restricţiile privind emisiile de carbon au făcut ca adăugarea polistirenului şi a altor materiale sintetice să devină costisitoare.

Cercetătorii de la Institutul Politehnic din Tomar au descoperit însă că, adăugând pastei de argilă, în proporţie de 5%, cereale rămase ca deşeu în urma procesului de fabricare a berii, cărămizile obţinute rămân la fel de rezistente ca şi cele fabricate prin procedee convenţionale, iar  pierderea de căldură prin ele se reduce cu 28%. Fenomenul se explică prin faptul că pasta de cereale face cărămizile mai poroase, ele reţinând astfel mai mult aer, ceea ce le sporeşte capacitatea de a reţine căldura, arată specialişti, într-un articol publicat în Journal of Materials in Civil Engineering.

Aceste cereale reprezintă o resursă ieftină şi uşor disponibilă, deoarece la fabricile de bere se adună cantităţi enorme din acest subprodus, care se prezintă sub forma une mase umede de boabe măcinate, rămasă după extragerea din ele, cu ajutorul apei, a substanţelor ce intră în componenţa berii.

După opinia lui John Sanders, cercetător la Centrul Naţional de Cercetări asupra Cărămizilor, din cadrul Universităţii Clemson, SUA, obţinerea unor cărămizi care să ofere o bună izolare fără a pierde din rezistenţă ar însemna un mare pas înainte pentru industria de profil.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase