Home » D:News » Medicii omit să recomande pacienţilor lor un „medicament-minune” care ar putea salva vieţi

Medicii omit să recomande pacienţilor lor un „medicament-minune” care ar putea salva vieţi

Medicii omit să recomande pacienţilor lor un „medicament-minune” care ar putea salva vieţi
Publicat: 02.12.2013
Deşi mişcarea în aer liber este unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează sănătatea - constituind un tratament ce poate salva vieţile multor oameni şi este lipsit de efecte secundare neplăcute -, prea puţini medici se interesează de activitatea fizică a pacienţilor lor. În Marea Britanie, medicii de familie nu vor mai fi obligaţi, prin contract, să abordeze acest aspect în cadrul consultaţiilor, schimbare care a stârnit proteste vehemente în rândul comunităţii medicale.

Mişcarea în aer liber este extrem de importantă pentru starea de sănătate, arată mii de studii realizate de-a lungul multor ani; recent, un studiu amplu publicat în British Medical Journal arăta că exerciţiul fizic poate fi considerat „o alternaltivă viabilă” la tratamentul cu medicamente, în cazul unor afecţiuni precum bolile cardice, diabetul şi accidentul vascular cerebral.

Cu toate acestea, prea puţini medici se interesează de acest aspect al vieţii pacienţilor lor, iar în conformitate cu noile prevederi care reglementează activitatea medicilor de familie britanici, aceştia nu vor mai fi obligaţi să îşi întrebe pacienţii despre nivelul lor de activitate fizică. Medicii susţin că acest punct era unul dintre numeroasele sarcini birocratice, consumatoare de timp, care dăunau eficienţei în activitatea de tratare a pacienţilor.

Alţi specialişti sunt însă revoltaţi de acestă măsură, temându-se că ea blochează eforturile de a-i face pe oamani să ducă o viaţă mai puţin sedentară. Alţii consideră că medicii se complac într-o abordare facilă, bazată numai pe prescrierea de medicamente, în loc de a recomanda şi schimbări ale stilului de viaţă care ar fi cu adevărat benefice sănătăţii pacienţilor.

Şi aşa medicii nu sunt familiarizaţi cu concepţia modernă care recomandă cel puţin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână, iar faptul că nu vor mai fi obligaţi să completeze, împreună cu pacienţii, chestionare privind activitatea fizică a acestora va face să scadă şi mai mult preocuparea generală în această privinţă, cred unii experţi.

Jane Maher, directorul medical al organizaţiei non-guvernamentale Macmillan Cancer Support, care a descris exerciţiul fizic drept „un medicament-minune”, şi-a exprimat temerea că schimbarea din contractele medicilor de familie va transmite mesajul că activitatea fizică nu este importantă. Deşi studiile arată că exerciţiul fizic are un efect foarte bun în cadrul terapiei multor forme de cancer, cel puţin 80% dintre pacienţii cu cancer nu primesc nicio recomandare în acest sens de la medicii lor.

În replică, un purtător de cuvânt al BMA (British Medical Association) a afirmat că renunţarea la „un mare volum de birocraţie şi chestionare” nu înseamnă minimalizarea importanţei activităţii fizice, ci doar un câştig de timp pentru medici, care vor avea astfel mai multă vreme să stea de vorbă cu pacienţii lor. BMA insistă asupra faptului că nu pune la îndoială importanţa exerciţiului fizic şi că medicii îl vor recomanda pacienţilor atunci când îl consideră necesar.

Sursa : The Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase