Home » D:News » Te simţi lipsit(ă) de inspiraţie? Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă foarte simplă de stimulare a creativităţii

Te simţi lipsit(ă) de inspiraţie? Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă foarte simplă de stimulare a creativităţii

Te simţi lipsit(ă) de inspiraţie? Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă foarte simplă de stimulare a creativităţii
Publicat: 03.12.2013
Se cunoaşte faptul că autori prolifici precum Søren Kierkegaard, Henry James şi Thomas Mann obişnuiau să facă o plimbare înainte de a se aşeza la birou şi a se apuca de scris. Să fi fost acesta secretul inspiraţiei lor? Un psiholog a investigat această legătură, cu rezultate importante atât pentru creativitate, cât şi pentru sănătate.

Persoanele care fac exerciţii fizice în mod regulat au performanţe mai bune în ceea ce priveşte gândirea creativă, a descoperit un psiholog de la Universitatea Leiden din Olanda. 

Lorenza Colato, care a publicat recent un articol pe această temă în  revista Frontiers in Human Neuroscience, a întreprins un studiu pentru a demonstra ştiinţific că o activitate fizică regulată facilitează procesul gândirii creative.

Ea a încercat să afle dacă exerciţiul fizic regulat stimulează cele două ingrediente de bază ale creativităţii: gândirea convergentă şi cea divergentă.

Gândirea divergentă înseamnă să imaginăm cât mai multe soluţii posibile pentru o anumită problemă; gândirea convergentă ne conduce la o singură soluţie corectă pentru o problemă dată.

Psihologul a dat mai multor participanţi să îndeplinească sarcini ce implicau gândirea, participanţii fiind împărţiţi în două grupuri: unii făceau exerciţii fizice de cel puţin 4 ori pe săptămână – de exemplu, mergeau cu bicicleta –, ceilalţi nu exersau în mod regulat.

Prima sarcină a constat în rezolvarea unui aşa-numit test de utilizări alternative, în care participanţii trebuiau să noteze toate utilizările posibile ale unui stilou.

A urmat un test de asocieri îndepărtate: participanţilor le-au fost comunicate 3 cuvinte neînrudite (precum timp, păr şi întindere), iar ei trebuiau să găsească o element comun, un cuvânt care să aibă legătură cu fiecare dintre cele trei cuvinte (în acest caz , cuvântul de legătură era lung.)

La testul de asocieri îndepărtate, persoanele care exersau frecvent au avut rezultate mai bune decât cele care nu aveau o activitate fizică regulată.

„Credem că mişcarea are un efect bun asupra capacităţii de a gândi flexibil, dat numai în cazul în care corpul este obişnuit să fie activ; altfel, o mare parte a energiei destinate gândirii creative este folosit pentru mişcare”, spune L. Colzato. Ea consideră că aceste rezultate susţin ideea clasică a „minţii sănătoase în trup sănătos”. „Exerciţiul fizic regulat acţionează astfel ca un stimulator cognitiv, încurajând creativitatea în moduri necostisitoare şi sănătoase”, spune psihologul.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase