Home » D:News » Vrei să fii promovat la serviciu? Experţii britanici sugerează o metodă inedită

Vrei să fii promovat la serviciu? Experţii britanici sugerează o metodă inedită

Publicat: 07.12.2013
Creativitatea, productivitatea şi, în consecinţă, şansele de promovare ale angajaţilor pot fi îmbunătăţite printr-o metodă ce pare aproape prea simplă: aşezarea pe birou a unui ghiveci cu plante. Un studiu nou arată că prezenţa plantelor de interior are asupra salariaţilor efecte cu totul remarcabile.

Plantele de apartament, prezente în spaţiul de lucru, îmbunătăţesc concentrarea, măresc productivitatea şi sporesc starea de bine a angajaţilor, conform unui studiu realizat de specialişti de la Universitatea din Exeter, cu prilejul unei dintre cele mai mari expoziţii de profil din lume, celebrul Chelsea Flower Show, care are loc anual în Marea Britanie.

Atunci când salariaţilor li se permite să intervină în amenajarea spaţiului de lucru, astfel încât acesta să includă şi plante, specialiştii au observat câteva efecte surprinzător de intense:

  • creşterea creativităţii cu 45%
  • mărirea productivităţii cu 38%
  • sporirea cu 47% a stării de bine a angajaţilor

Studiul, care a comparat rezultatele profesionale ale oamenilor în diferite modele de organizare a spaţiului de lucru, a implicat nu mai puţin  de 90 de experimente, la care au participat 350 de persoane recrutate dintre vizitatorii expoziţiei florale Chelsea Flower Show.

Studii anterioare arătaseră că prezenţa plantelor în spaţiile interioare are multe efecte benefice asupra oamenilor, în diferite contexte:

  • în spitale, pacienţii care aveau în salon plante în ghivece prezentau niveluri mai scăzute de anxietate, durere şi oboseală, luau mai puţine analgezice, aveau tensiunea şi frecvenţa pulsului mai scăzute şi se declarau mai mulţumiţi de condiţiile din spital decât pacienţii care stăteau în saloane fără plante (studiu realizat la Kansas State University).
  • în şcoli, existenţa plantelor în sălile de clasă poate stimula potenţialul de învăţare al elevilor/studenţilor (conform datelor furnizate de Royal College of Agriculture).
  • în locuinţe: aerul din camerele în care există multe plante conţine cu 50-60% mai puţine bacterii şi mucegaiuri, comparativ cu aerul din camerele fără plante. Un alt studiu, realizat de NASA, arată că unele plante de apartament pot reduce cu până la 87% nivelul unor toxine din aer, în 24 de ore.

Plantele de apartament pot reduce senzaţia de oboseală, frecvenţa durerilor de gât, a tusei şi a altor afecţiuni corelate specifice anotimpului rece, cu peste 30%, conform specialiştilor de la Universitatea de Agricultură din Norvegia.

Sursa: Mail Online / Foto: Hepta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase