Home » D:News » Ochii nu mint: un nou test simplu poate diagnostica bolile mintale analizând doar privirea

Ochii nu mint: un nou test simplu poate diagnostica bolile mintale analizând doar privirea

Ochii nu mint: un nou test simplu poate diagnostica bolile mintale analizând doar privirea
Publicat: 08.12.2013
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au dezvoltat un teste special cu ajutorul căruia pot diagnostica o famă largă de probleme ale sănătăţii mintale prin simpla analizare a ochilor.

Tehnologia revoluţionară funcţionează având la bază o teorie mai veche de un secol care susţine că psihoza este asociată cu un mod diferit de a privi lucrurile.

Acum, oamenii de ştiinţă din spatele acestui proiect cred că el ar putea ajuta la diferenţierea schizofreniei de tulburarea bipolară şi depresie. 

Oamenii de ştiinţă au folosit camere speciale pentru a urmări mişcările ochilor pacienţilor, în timp ce aceştia se uitau la un ecran. 

Specialiştii au explicat că oamenii care suferă de schizofrenie pot explora imaginile mai puţin decât cei care suferă de alte tulburări mintale. Ei au obiceiul de a-şi menţine privirea mai mult timp pe anumite obiecte, însă analizează mai puţine puncte din imaginea de ansamblu, spun cercetătorii.

Cei care suferă de tulburarea bipolară sau depresie severă, pe de altă parte, au diferenţe mai subtile în ceea ce priveşte vizualizarea unei imagini. 

Aceste trei tulburări au simptome similare, motiv pentru care sunt greu de diagnosticat prin metodele tradiţionale. 

„Progresele recente realizate în domeniul tehnologiei oculometrice ne-a permis să folosim anomaliile mişcării ochiului ca markeri de încredere pentru diagnosticarea acestor tulburări”, a declarat antreprenorul Madhu Nair, care a lucrat alături de dr. Philip Benson de la Universitatea Aberdeen şi prof. David St Clair.

„Este un pas care aduce schimbări în psihiatrie, în acest domeniu în care scanarea creierului sau tehnicile ADN nu au reuşit să ducă la rezultate care să ajute la diagnosticarea pacienţilor. Acest test oferă rezultate cu o acurateţe de 95% şi diagnostichează o tulburare mintală, care prin metodele tradiţionale ar fi recunoscută după câţiva ani, în doar 30 de minute”, a mai explicat Nair. 

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au mărturisit ca va mai fi nevoie de teste viitoare înainte ca tehnologia să poată fi utilizată în diagnosticarea pacienţilor. 

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase