Home » D:News » „Licuriciul” – metoda inovatoare care ar putea revoluţiona chirurgia

„Licuriciul” – metoda inovatoare care ar putea revoluţiona chirurgia

Publicat: 09.12.2013
O nouă procedură chirurgicală, care implică utilizarea unui colorant verde fluorescent, a roboţilor şi a imagisticii 3-D le permite chirurgilor să opereze cu mare precizie tumorile renale, astfel încât să nu mai fie necesară extirparea unui întreg rinichi.

Tumorile la rinichi pot fi foarte dificil de diagnosticat şi localizat, dar colorantul verde evidenţiază ţesutul sănătos, în timp ce braţele robotice, controlate de chirurgi şi echipate cu camere video de înaltă rezoluţie, excizează cu precizie ţesutul canceros.

Procedeul a fost perfecţionat în SUA; în Marea Britanie, a fost  utilizat pentru prima dată la St George’s Hospital, din Londra, în  urmă cu câteva luni.

”Este un progres semnificativ”, spune  urologul Steve Bromage. ”Este o tehnică nou, eficientă din punct de vedere al costurilor şi care permite chirurgulului să păstreze cât mai mult din funcţia rinichiului, îndepărtând în acelaşi timp ţesutul malign.”

În Marea Britanie, rata cancerului la rinichi a crescut cu 68% în ultimele două decenii. Este un tip de cancer greu de diagnosticat, deoarece are simptome nespecifice, printre care durerile de spate.

Chirurgii se bazează, în mod obişnuit, pe tomografii şi RMN şi pe analize de sânge şi biopsii pentru a diagnostica tumorile canceroase renale, dar  deseori nu reuşec să „vadă” toate tumorile, ceea ce face ca această nouă tehnică – numită Firefly („Licurici”) – să reprezinte o îmbunătăţire esenţială.

Acelaşi colorant, numit verde de indocianină, a fost utilizat anterior pentru a identifica tumorile canceroase apărute la nivelului ochiului şi al ficatului.

Un anestezist injectează colorantul în rinichiul pacientului – aflat sub anestezie generală – chiar înainte de operaţie; durează cca. un minut până când colorantul se răspândeşte în întregul organ. Apoi sunt practicate incizii minuscule prin care sunt introduse braţele robotului- chirurg, echipate cu instrumente speciale şi care sunt manevrate de un medic. Aceste poate vizualiza foarte clar ţesuturile, graţie luminozităţii fluorescente a colorantului şi imaginii de înaltă rezoluţie furnizată de camera video specială purtată de unul dintre braţele robotului.

În abordările clasice ale cancerelor la rinichi, chirurgii preferă adesea să extirpeze întregul organ, în speranţa de a reduce şansele de reapariţie a bolii. 

Specialiştii speră că această nouă procedură îi va încuraja pe chirurgi să „cruţe” o mare porţiune din rinichi, care va putea fi reconstruit apoi cu mare precizie, tot datorită acestei tehnici noi.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase