Home » D:News » Mahmureala, la fel de rea ca beţia: ce nu ar trebui să faci atunci când eşti mahmur?

Mahmureala, la fel de rea ca beţia: ce nu ar trebui să faci atunci când eşti mahmur?

Mahmureala, la fel de rea ca beţia: ce nu ar trebui să faci atunci când eşti mahmur?
Publicat: 11.12.2013
În ultimul deceniu, agenţiile guvernamentale şi alte organizaţii au realizat campanii pentru combaterea şofatului sub influenţa alcoolului. Acest comportament al şoferilor afectaţi de alcool este extrem de periculos atât pentru pasageri, cât şi pentru pietoni sau ceilalţi participanţi la trafic.

În două studii, realizate separat de prof. Chris Alford de la University of the West of England şi prof. Joris Verster de la Universitatea Utrecht din Olanda, s-a constatat că şi şofatul în stare de mahmureală, după o noapte în care individul a consumat alcool, poate fi la fel de periculos precum condusul sub influenţa alcoolului. 

În primul studiu, Alford a observat indivizi care au condus în dimineaţa de după o noapte în care au consumat alcool în exces. Mai exact, participanţii la experiment erau rugaţi să conducă într-un simulator care imita atât condiţiile unui drum din zona urbană, cât şi pe cele de pe un drum din rural. Sarcina subiecţilor era de a conduce în siguranţă, timp de 20 de minute, fără a pune în pericol vieţile pietonilor sau pe ale celorlalţi şoferi din simulare. În acest studiu, Alfold a descoperit că oamenii care erau mahmuri aveau o probabilitate mai mare de a schimba de mai multe ori viteza, de a devia de la poziţia de condus sau de a face alte erori. De asemenea, aceşti şoferi aveau un timp de reacţie mai slab. 

„Studiul a avut un design naturalist cu scopul de a reflecta mai bine ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi atunci când oamenii merg la serviciu a doua zi după ce au consumat alcool în exces. Deficitele semnificative observate aici după o şedinţă relativ scurtă de şofat care reflecta un drum obişnuit până la locul de muncă sunt constatări noi pentru domeniu”, a declarat Alford. 

„Această simulare reprezintă o situaţie la care mulţi oameni se pot raporta. Aceştia s-ar putea să fie conştienţi că nu trebuie să conducă spre casă după ce au băut, însă noi trebuie să îi sfătuim să nu şofeze nici a doua zi după ce au consumat alcool în exces”, a mai explicat cercetătorul.

În acelaşi timp, în studiul olandez, Verster a recrutat voluntari clinic sănătoşi pe care i-a rugat să dea un test de şofat folosind un simulator. În acest studiu, mahmuri erau cei care în noaptea precedentă consumaseră 10 sau mai multe porţii de alcool. La finalul studiului, Vester a descoperit că persoanele mahmure au avut mai multe probleme de concentrare în timp ce şofau, având totodată o probabilitate mai mare de a devia de la poziţia de condus. Mai mult, Verster a constatat că participanţii mahmuri se descurcau mai prost în timpul simulării, chiar dacă nivelul de alcool din sânge revenise la normal. 

Ca urmare a acestor rezultate, oamenii de ştiinţă sugerează că oamenii ar trebui să evite să conducă mahmuri. 

Sursa: Counsel&Heal
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase