Home » D:News » Cât de mult zahăr ar trebui să consumăm zilnic?

Cât de mult zahăr ar trebui să consumăm zilnic?

Cât de mult zahăr ar trebui să consumăm zilnic?
Publicat: 11.12.2013
Aportul zilnic de zahăr ar trebui să se limiteze la doar 5 linguriţe pe zi, spun specialiştii care subliniază că, în prezent, consumăm zilnic dulciuri care odinioară erau oferite doar de Crăciun sau de zile de naştere.

„Oamenii se aşteaptă să îşi păstreze dentiţia până la o vârstă înaintată şi, având în vedere că efectele zahărului asupra dinţilor sunt de lungă durată, limitarea aportului de zahăr la mai puţin de 5% din caloriile zilnice (…) reduce la minimum riscul de carii dentare de-a lungul vieţii”, afirmă Paula Moynihan, profesor de nutriţie şi igienă orală.

„Trebuie să îi ajutăm pe oameni să facă alegeri mai sănătoase în privinţa produselor pe bază de zahăr, luând măsuri pentru asigurarea unor alternative cu conţinut mai scăzut în zaharuri adăugate, care să fie disponibile în şcoli, magazine şi la locul de muncă”, a precizat Paula Moynihan.

Totodată, cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au descoperit că persoanele care obţineau sub 5% din energia zilnică din alimente „fără zaharuri” adăugate artificial, regăsite în mod natural în sucuri, miere şi sirop, aveau şanse mult mai mari de a avea o dentitiţie sănătoasă, fără carii, până la sfârşitul vieţii.

Studiul, publicat în Journal of Dental Research, a examinat 55 de cercetări anterioare efectuate asupra cariilor dentare, care, cu opt excepţii, au relevat o legătură între consumul de zahăr şi carii.

O „legătură semnificativă” între sănătatea dentară şi reducerea cantităţii de zahăr a fost observată în cazul persoanelor care consumau sub 5% din necesarul de calorii zilnice sub forma alimentelor bogate în zahăr – ceea ce înseamnă mai puţin de şapte linguriţe pe zi la femei şi peste opt linguriţe, la bărbaţi.

Din 1990, doza zilnică de zahăr prevăzută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de aproximativ 13 linguriţe, dar studiul efectuat la Universitatea Newcastle indică faptul că această doză ar trebui redusă la mai puţin de jumătate.

Pentru a face o estimare, o cutie de 330 mililitri de Coca Cola comercializată în Marea Britanie conţine 8,75 de linguriţe de zahăr (35 de grame).

Sursa: Mediafax, The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase