Home » D:News » Ce s-ar întâmpla cu omenirea în urma unui război nuclear?

Ce s-ar întâmpla cu omenirea în urma unui război nuclear?

Ce s-ar întâmpla cu omenirea în urma unui război nuclear?
Publicat: 12.12.2013
O confruntare nucleară între India şi Pakistan ar provoca foamete la nivel mondial şi ar duce la moartea a două miliarde de persoane şi la sfârşitul civilizaţiei, afirmă un raport ştiinţific publicat recent.

Potrivit studiului, un conflict, chiar şi unul limitat, cu arme nucleare între New Delhi şi Islamabad ar provoca haos şi ar distruge recoltele, pieţele alimentare mondiale, accentuând criza.

Medicii Lumii pentru Prevenirea Războiului Nuclear (IPPNW), organizaţie laureată a premiului Nobel pentru Pace în 1985, şi organizaţia afiliată din Statele Unite, Medicii pentru Responsabilitate Socială, au realizat o primă versiune a acestui studiu în aprilie 2012. Atunci, concluziile au prezis moartea unui miliard de persoane din cauza foametei care ar rezulta unui război nuclear.

În a doua versiune a studiului, cele două organizaţii afirmă că au subestimat consecinţele unui astfel de război asupra populaţiei din China, care s-ar confrunta cu o gravă criză alimentară.

„Un miliard de decese din lumea în curs de dezvoltare este în mod evident o catastrofă fără echivalent în istoria omenirii. Însă, dacă adaugăm posibilitatea ca 1,3 miliarde de persoane din China să fie şi ele expuse, vom ajunge într-un punct care înseamnă în mod clar sfârşitul civilizaţiei”, apreciază Ira Helfand, autorul studiului.

Studiul s-a axat pe India şi Pakistan ca urmare a tensiunilor dintre cele două puteri nucleare, care au purtat trei războaie începând din 1947, anul în care au devenit independente. Însă, autorul studiului a subliniat că orice confruntare nucleară ar avea consecinţe similare.

„În acest gen de război, oameni vor supravieţui undeva pe planetă, însă haosul care ar rezulta ar eclipsa tot ce am cunoscut până acum”, afirmă Ira Helfand.

În cazul unei confruntări nucleare, particulele emanate în atmosferă ar provoca o scădere a producţiei de orez cu 21% în patru ani şi cu încă 10% în următorii şase ani, a calculat el.

Producţia de grâu a Chinei ar scădea la jumătate în primul an şi va fi chiar şi după zece ani cu 30% mai mică decât cantitatea produsă înainte de o confruntare nucleară.

Scăderea cantităţilor de produse alimentare disponibile va fi accentuată de creşterea preţurilor, care va face aceste produse inaccesibile pentru sute de milioane de persoane, prognozează specialistul.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase