Home » D:News » Probleme pe Staţia Spaţială Internaţională: un circuit ce transportă amoniac nu mai funcţionează

Probleme pe Staţia Spaţială Internaţională: un circuit ce transportă amoniac nu mai funcţionează

Probleme pe Staţia Spaţială Internaţională: un circuit ce transportă amoniac nu mai funcţionează
Publicat: 12.12.2013
Unul dintre circuitele de răcire de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) s-a defectat, însă echipajul nu este în pericol, au anunţat miercuri reprezentanţii NASA, citaţi de AFP.

„Miercuri dimineaţă, o pompă de la unul dintre cele două circuite de răcire externe ale Staţiei Spaţiale Internaţionale s-a oprit, în mod automat, atunci când a atins limitele prestabilite de temperatură”, a explicat NASA într-un comunicat.

Acele circuite transportă amoniac, o substanţă utilizată pentru răcirea sistemelor electrice externe şi interne ale ISS.

„Echipajul a încercat să repornească circuitul şi a emis ipoteza potrivit căreia o valvă care controlează fluxul – aflată în interiorul acelei pompe – nu funcţionează corect”, a adăugat NASA.

„Totuşi, în niciun moment echipajul şi staţia în sine nu s-au aflat în pericol”, a subliniat agenţia spaţială americană. „Echipajul este în siguranţă şi se pregăteşte pentru o noapte normală”, a mai informat NASA.

Specialiştii de pe Terra au rebranşat la rândul lor anumite sisteme electrice de pe un alt circuit de răcire şi au decis oprirea aparatelor de laborator fără funcţii esenţiale.

Inginerii de la sol vor primi în următoarele ore mai multe date şi vor decide tipul de reparaţie care se va impune.

În noiembrie, trei astronauţi au revenit pe Terra la capătul unei misiuni de 166 de zile la bordul ISS. Ei au adus la întoarcere flacăra olimpică, pe care au scos-o în spaţiu, pe 9 noiembrie – o premieră în istorie.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Surse: Mediafax, AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase