Home » D:News » James Bond este un „beţiv impotent”, spun cercetătorii

James Bond este un „beţiv impotent”, spun cercetătorii

James Bond este un „beţiv impotent”, spun cercetătorii
Publicat: 14.12.2013
„Shaked, not stirred!” este replica care va rămâne în istoria cinematografiei, ca fiind una dintre cele mai memorabile replici al personajului James Bond. De la Sean Connery până la Daniel Craig, toţi agenţii 007 şi-au comandat o astfel de Vodka martini.

Cu toate acestea, specialiştii susţin că după cât de mult bea, James Bond probabil că este impotent şi nu mai mai are mult de trăit. 

Dr. Indra Neil Guha, hepatolog de la Nottingham University Hospital, a analizat romanele lui Ian Fleming au ajuns la concluzia că James Bond consumă aproximativ 45 de pahare de băutură pe săptămână, cam 6-7 pe zi. Cu alte cuvinte, personajul depăşeşte cu mult limita de alcool considerată ca fiind periculoasă de reprezentanţii National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism.

În plus, se pere că nu numai consumul cronic de alcool îi afecta ficatul agentului şi ci faptul că, uneori, pentru a prinde curaj, obişnuia să consume multe pahare unele după altele. În Casino Royale, de exemplu, Bond a dat pe gât aproape 20 de pahare de alcool înainte de a începe o urmărire cu maşini în mare viteză. Desigur, în urma evenimentului, eroul a făcut accident şi a petrecut 2 săptămâni în spital. 

„Există date ştiinţifice care indică faptul că un astfel de consum de alcool, adică aproximativ 100 de grame de alcool pe zi, este foarte posibil asociat cu ciroza şi deficit cognitiv”, a explicat Peter Martin, de la Vanderbilt Addiction Center. De asemenea, este deja cunoscut faptul că un consum excesiv de alcool creşte riscul depresiei şi al disfuncţiei sexuale. 

„Deşi credem că presiunile sociale împing la consumul de alcool atunci când se lucrează cu terorişti şi mize mari, noi l-am sfătui pe Bond să fie mai atent atunci când vine vorba de aportul de alcool”, au notat oamenii de ştiinţă în de Crăciun a British Medical Journal. 

Patrick Davies, de la  Nottingham University Hospitals susţine că „nu am vrea ca această persoană să dezamorseze o bombă nucleară. Este o persoană foarte fermecătoare care atrage multe femei, iar stilului lui de viaţă este total incomparabil cu cel al unui alcoolic, deşi el chiar asta este”. 

Cu toate acestea neuropsihologul Scott Swartzwelder susţine că Bond ar trebuit să fi fost de mult afectat de consumul de alcool. „Bond nu poate să bea trei sau patru pahare de martini şi apoi să câştige o luptă contra cinci bărbaţi. El poate iniţia bătaia, dar nu are cum să câştige…Consumul cronic de alcool afectează neuronii şi circuitele cerebrale. Dacă eşti un spion internaţional, sigur nu vrei să îţi deteriorezi anumite zone din creier”, a declarat acesta. 

În primul rând, consumul cronic de alcool poate afecta cerebelul, regiunea implicată în coordonare care ne permite să realizăm mai multe mişcări în acelaşi timp. 

„Dacă Bond îţi marinează cerebelul în mod regulat, el nu va fi capabil să înveţe să se lupte, să sară prin ferestre şi să folosească şi armele în acelaşi timp”, a explicat Swartzwelder. 

Apoi, a doua regiune cerebrală afectată de consumul cronic de alcool este hipocampul, responsabil cu formarea amintirilor. 

Aşadar, Swartzwelder a concluzionat că: „Bond nu ar fi putut face lucrurile pe care le vedem în film, dacă el chiar ar consuma atât de mult alcool cu se descrie în cărţi”.

Surse: NPR, BBC
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase