Home » D:News » Fizicienii japonezi au obţinut cele mai convingătoare dovezi ce arată că Universul este o hologramă

Fizicienii japonezi au obţinut cele mai convingătoare dovezi ce arată că Universul este o hologramă

Publicat: 14.12.2013
Universul cunoscut de pământeni ar putea fi o hologramă, o simplă proiecţie a unui alt cosmos, afirmă fizicienii japonezi de la Universitatea Ibaraki, informează dailymail.co.uk.

„Universul este o hologramă şi tot ceea ce vedeţi – inclusiv acest articol şi dispozitivul de pe care îl citiţi – reprezintă doar o proiecţie”, afirmă autorul acestui articol apărut pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail.

Această concluzie are la bază un model teoretic controversat, propus în 1997 de fizicianul Juan Maldacena.

Până acum, bizara teorie nu a fost niciodată testată, însă o serie de modele matematice recente sugerează faptul că acest principiu ar putea fi adevărat.

Potrivit teoriei menţionate, gravitaţia din Univers este provocată de o serie de coarde subţiri care vibrează. Aceste coarde sunt holograme ale unor evenimente care se produc într-un Univers mai simplu, plat.

Modelul avansat de Juan Maldacena sugerează faptul că Universul există în nouă dimensiuni ale spaţiului în acelaşi timp.

Cercetătorii japonezi au abordat această teorie, încercând să ofere dovezi matematice care să ateste faptul că principiul holografic ar putea fi corect. Studiul lor a fost publicat în revista Nature.

Principiul holografic sugerează că, la fel ca cipul de securitate de pe cardul de credit, există o suprafaţă bidimensională care conţine toate informaţiile necesare pentru a descrie un obiect tridimensional – în cazul de faţă, Universul cunoscut de pământeni.

În esenţă, principiul susţine că datele care conţin o descriere a unui volum din spaţiu – precum un om sau o cometă etc. – ar putea fi ascunse într-o regiune din acea versiune „reală” şi plată a Universului.

Într-o gaură neagră, de exemplu, toate obiectele care cad în ea ar putea fi conţinute în întregime în fluctuaţiile suprafeţei acesteia.

Acest lucru înseamnă că obiectele sunt depozitate mai degrabă ca „amintiri” sau ca fragmente de date decât ca obiecte fizice care există cu adevărat.

Într-un sens mai larg, teoria sugerează că întregul Univers poate fi considerat „o structură bidimensională proiectată într-un orizont cosmologic” – sau, în termeni mai simpli, Universul în care oamenii cred că trăiesc este de fapt o proiecţie 3D a unui Univers alternativ bidimensional.

Profesorul Yoshifumi Hyakutake, de la Universitatea Ibaraki din Japonia, a calculat energia internă dintr-o gaură neagră, încercând să aducă dovezi matematice pentru acest principiu holografic.

Acelaşi profesor nipon a explorat marginile unei găuri negre, ca şi efectele „particulelor virtuale”, un tip de particule despre care oamenii de ştiinţă cred că intră şi ies în mod constant în şi din universul cunoscut.

Într-o analiză separată, profesorul Hyakutake a calculat energia conţinută în acel univers alternativ plat, lipsit de gravitaţie.

În mod surprinzător, calculele computerizate ale acestui univers teoretic şi cele referitoare la marginile găurilor negre au coincis, oferind astfel dovezi „copleşitoare” despre natura duală a Universului.    (Ilustraţie: Shutterstock.com)În mod surprinzător, calculele computerizate ale acestui univers teoretic şi cele referitoare la marginile găurilor negre au coincis, oferind astfel dovezi

În mod surprinzător, calculele computerizate ale acestui univers teoretic şi cele referitoare la marginile găurilor negre au coincis, oferind astfel dovezi „copleşitoare” despre natura duală a Universului.

Profesorul Juan Maldacena consideră că aceste dovezi matematice potrivit cărora cele două lumi diferite sunt de fapt identice oferă cercetătorilor speranţa ca proprietăţile gravitaţionale ale Universului cunoscut de pământeni să poată fi explicate într-o bună zi cu ajutorul teoriei cuantice.

Surse: Mediafax, Daily Mail, Nature

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase